SZARLOTKA Z GRUSZKAMI, IMBIREM I WANILIĄ BEZ PIECZENIA
weganon 24 stycznia 2017

DSC_0107

Szarlotka z cynamonem, śmietanką, lodami, kruszonką itd. To bardzo polskie i szczególnie niedzielne ciasto króluje na naszych stołach. Nie tyko od święta. W okresie letnim z papierówek. Jesienią rządzi szara reneta i antonówka. Zimą inne odmiany. Uwielbiam z dodatkiem Lobo lub Gali.

Od kilku lat w moim domu ta pieczona ustępuje tej bez użycia piekarnika. Wiem, że trudno to ogarnąć, ale uwierzcie, że jest pyszna. Gdy do masy dodacie gruszki, wanilię i imbir to oszalejecie na jej punkcie. Górna warstwa to ubita śmietanka kokosowa. Pasuje tu idealnie i nie pomijajcie jej.

W głowie mam już kolejne wersje tego ciasta. Warto eksperymentować z dodatkami. Rodzynki, żurawina, suszone porzeczki, berberys, przyprawa 5 smaków itd. Ograniczeniem może być tylko nasz smak i nie bójmy się go :)

DSC_0103

SKŁADNIKI:

Na formę (tortownicę) o wymiarach 22 cm
Na spód:
– 1 szklanka orzechów włoskich

– ½ szklanki wiórków kokosowych
– ½ szklanki pestek słonecznika
– 2-3 łyżeczki (zależy od gęstości) dżemu jabłkowego

Na masę szarlotkową:
– 6 jabłek (wybierzcie wasze ulubione)

– 2 gruszki
– ½ łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczki imbiru w proszku
– 1 laska wanilii
– 2 łyżeczki agaru

Na śmietankę:
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (o zawartości kokosa powyżej 75% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1-2 dni do lodówki

– sok z połowy cytryny
– 1-2 łyżki nierafinowanego pudru trzcinowego

WYKONANIE:

Spód:
– wszystkie składniki prócz dżemu zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski i dodać dżem. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle (nie może być zbyt mokra ani sucha i krusząca się)

– dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylepić masą

Masa szarlotkowa:
– jabłka i gruszki obrać i pozbawić gniazd nasiennych

– 2 jabłka i gruszki pokroić w małą kostkę (koniecznie, bo inaczej ciasto podczas krojenia będzie się rozpadało)
– 4 jabłka dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać agar i dokładnie wymieszać. Podgrzewać do wrzenia. Zmniejszyć ogień i ciągle mieszając gotować 1-2 minuty. Dodać cynamon, imbir i wanilię. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pokrojone jabłka i gruszki
– masę wyłożyć na spód. Wstawić w chłodne miejsce by całość się ścięła i była zimna

Bita śmietanka:
– z puszki wyjąć tylko białą, stałą część. Przenieść do miski, dodać cukier i sok z cytryny. Ubić na puszysto ręcznie lub mikserem

– nałożyć na masę szarlotkową (łyżką lub szprycą)
– wstawić na 2-3 godziny do lodówki

DSC_0110

6 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany