SZARLOTKA Z GRUSZKAMI, IMBIREM I WANILIĄ BEZ PIECZENIA
weganon 24 stycznia 2017

DSC_0107

Szarlotka z cynamonem, śmietanką, lodami, kruszonką itd. To bardzo polskie i szczególnie niedzielne ciasto króluje na naszych stołach. Nie tyko od święta. W okresie letnim z papierówek. Jesienią rządzi szara reneta i antonówka. Zimą inne odmiany. Uwielbiam z dodatkiem Lobo lub Gali.

Od kilku lat w moim domu ta pieczona ustępuje tej bez użycia piekarnika. Wiem, że trudno to ogarnąć, ale uwierzcie, że jest pyszna. Gdy do masy dodacie gruszki, wanilię i imbir to oszalejecie na jej punkcie. Górna warstwa to ubita śmietanka kokosowa. Pasuje tu idealnie i nie pomijajcie jej.

W głowie mam już kolejne wersje tego ciasta. Warto eksperymentować z dodatkami. Rodzynki, żurawina, suszone porzeczki, berberys, przyprawa 5 smaków itd. Ograniczeniem może być tylko nasz smak i nie bójmy się go :)

DSC_0103

SKŁADNIKI:

Na formę (tortownicę) o wymiarach 22 cm
Na spód:
– 1 szklanka orzechów włoskich

– ½ szklanki wiórków kokosowych
– ½ szklanki pestek słonecznika
– 2-3 łyżeczki (zależy od gęstości) dżemu jabłkowego

Na masę szarlotkową:
– 6 jabłek (wybierzcie wasze ulubione)

– 2 gruszki
– ½ łyżeczki cynamonu
– ½ łyżeczki imbiru w proszku
– 1 laska wanilii
– 2 łyżeczki agaru

Na śmietankę:
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (o zawartości kokosa powyżej 75% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1-2 dni do lodówki

– sok z połowy cytryny
– 1-2 łyżki nierafinowanego pudru trzcinowego

WYKONANIE:

Spód:
– wszystkie składniki prócz dżemu zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski i dodać dżem. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle (nie może być zbyt mokra ani sucha i krusząca się)

– dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia a następnie wylepić masą

Masa szarlotkowa:
– jabłka i gruszki obrać i pozbawić gniazd nasiennych

– 2 jabłka i gruszki pokroić w małą kostkę (koniecznie, bo inaczej ciasto podczas krojenia będzie się rozpadało)
– 4 jabłka dokładnie zmiksować na jednolitą masę. Dodać agar i dokładnie wymieszać. Podgrzewać do wrzenia. Zmniejszyć ogień i ciągle mieszając gotować 1-2 minuty. Dodać cynamon, imbir i wanilię. Dokładnie wymieszać. Na końcu dodać pokrojone jabłka i gruszki
– masę wyłożyć na spód. Wstawić w chłodne miejsce by całość się ścięła i była zimna

Bita śmietanka:
– z puszki wyjąć tylko białą, stałą część. Przenieść do miski, dodać cukier i sok z cytryny. Ubić na puszysto ręcznie lub mikserem

– nałożyć na masę szarlotkową (łyżką lub szprycą)
– wstawić na 2-3 godziny do lodówki

DSC_0110

10 Komentarze

  1. Jeszcze trochę Ci poprzeszkadzam. 😉 Zrobiłam dziś Twoje ciasto dla gości i powiem szczerze, że jestem zachwycona. Pierwsze ciasto, które mi wyszło i było bardzo smaczne, choć bez cukru praktycznie, z dodatkiem stewii do śmietanki . Nie miałam jedynie agaru i zwyczajnie dodałam żelatyny. Trudno. Pytanie dotyczy agaru. Słyszałam, że nie każdy lubi galaretki z agaru, ze względu na charakterystyczny posmak. Nie wiem czy masz jakieś porównanie, ale czy możesz coś na ten temat powiedzieć? Czy różnica smakowa będzie mocno wyczuwalna? A jeśli nie agar, to co? Następnym razem myślę zrobić z agarem i ciekawi mnie czy mocno zmieni to smak ciasta.
    A propos Twoich innych przepisów, też z dzisiaj. Twoje pulpety gryczano-jaglane były super. Mięsożercy zjedli i nawet pochwalili. Świetnie się kleją, choć bez jajek. Nie rozpadają się. Śmieciową wiosnę również wszystkim polecam, to moja ulubiona zupka. Dzięki za pomysły.

    1. Agar ma charakterystyczny smak. Jest na to sposób. W daniach wytrawnych np galaretki trzeba płyn lekko przesolić i mocniej doprawić. W słodkich dodać więcej słodyczy i kwaskoeosci. Agar trochę obniża smak, stąd te zabiegi. Struktura jest inna niż żelatyny. Bardziej twarda. Nie daje przezroczystych galaretek i są tez różne agary na rynku. Jedne żeluje lepiej, inne gorzej

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany