PODWIECZORKI WEGANONA :)
weganon 19 stycznia 2017

DSC_0086

Wczoraj była propozycja śniadaniowa a dziś podwieczorkowa. Ma być smacznie i słodko. Inaczej być nie może. Oczywiście w moim przypadku :)

Ciepły kisiel w kubku i do tego czekoladowe ciastka owsiane. Nic więcej nie potrzeba. Letnie owoce przerabiam nie tylko na soki, kompoty czy konfitury. Robię z nich proste i szybkie desery. Kilka chwil i pożywny kisiel gotowy. W zimę idealne są owoce mrożone.

Idealnie do niego pasują czekoladowe ciasteczka owsiane z dodatkiem suszonych śliwek. Wykonujący i pałaszujący uczestnicy moich warsztatów nazwali je Jeżykami. Możliwe, że ich smak przypomina te znane ze sklepów. Śliwki powodują, że ciastka mają lekko ciągnącą strukturę.

DSC_0089

SKŁADNIKI:

Na kisiel:
– 3 szklanki dowolnych owoców jagodowych (maliny, porzeczki, borówki, jeżyny)

– 2,5 szklanki wody
– 2 łyżki mąki ziemniaczanej z lekką górką
– 2-3 łyżki syropu klonowego (lub innego) lub nierafinowanego cukry trzcinowego

Na ciasteczka:
– 2 szklanki płatków owsianych górskich lub zwykłych

– 10 sztuk suszonych śliwek
– 1 łyżka kakao
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– skórka i sok z 1 cytryny
– 1 szklanka cukru nierafinowanego trzcinowego
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 1 czekolada 70% 100 g
– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej

WYKONANIE:

Kisiel:
– owoce i 2 szklanki wody dokładnie zmiksować blenderem. Przelać do garnka i zagotowa

– mąkę rozprowadzić w ½ szklanki wody i wlać do garnka. Gotować 1-2 minuty ciągle mieszając. Dodać syrop i wymieszać

DSC_0087

Ciasteczka:
– śliwki pokroić na mniejsze kawałki

– mleko wymieszać z cukrem, podgrzać aż zacznie parować. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz olej i dokładnie wymieszać
– w drugiej misce wymieszać płatki, śliwki, kakao, proszek i mąkę. Dodać ciekłe składniki i dokładnie wymieszać
– blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać 2 łyżki masy, spłaszczać i nadać okrągły kształt. Piec 20 minut w 180°C

DSC_0090

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany