PĄCZKI CZEKOLADOWE Z BURAKAMI
weganon 30 stycznia 2017

DSC_0069

Pączki czy donaty kojarzą się z tłustym czwartkiem. Spokojnie. Te wykonane z buraków w czekoladowej oprawie nie mają tyle kalorii. Nie ociekają tłuszczem, bo są pieczone. Oczywiście jest dodatek olejowy, ale nie w tonowych ilościach.

Kilka lat temu nabyłem formę do donatów. Przyznam szczerze, że trochę sobie poleżakowała, zanim została użyta. Powodem może być fakt, że pierwsze wypieki z jej udziałem nie były udane. Teraz nabywszy więcej doświadczenia piekarnicze, często jej używam.

Połączenie czekolady czy kakao z burakami to już klasyka. Nie powoduje szoku czy zaniemówienia u biesiadników. Bardzo mnie to cieszy, bo oznacza, że warzywa śmiało wkroczyły do powszechnej cukierni. Lukier do pączków też ma w sobie buraki a dokładniej ich sok. Idealnie barwi i równie dobrze smakuje.

Możecie być pewni wielu pomysłów na pieczone pączki i nie tylko dla policjantów :)

DSC_0058

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 2 łyżeczki cynamonu
– 4 łyżki kakao
– ½ szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
– ½ kg buraków (najlepsze podłużne)
– 1 szklanka mleka sojowego lub innego
– ½ szklanki oleju rzepakowego
– 1 czekolada 70% 100 g

WYKONANIE:

– buraki upiec w 210 stopniach aż będą miękkie. Obrać ze skórki i zmiksować na gładko. Wlać do garnka. Dodać mleko, cukier i olej. Podgrzać aż zacznie parować
– dodać czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia
– do miski wsypać mąkę, proszek, sodę, kakao i cynamon. Wymieszać i wlać zawartość garnka. Dokładnie wymieszać
– ciasto włożyć do rękawa cukierniczego lub torebki na mrożonki. Odciąć koniec i wyciskać masę. Jeśli nie macie takiej formy to można zrobić muffinki
– piec 25 minut w 180 stopniach. Wystudzić

DSC_0087

DSC_0063

DSC_0074

11 Komentarze

    1. do cukru pudru małymi porcjami dolewamy sok z buraków i mieszamy. Do otrzymania gąstej, ale lejącej pasty

    1. Super, dziękuję.:) A wypieki wyszły pyszne, raczej babeczki niż pączki, ale puszyste, lekkie, o intensywnym smaku czekolady. Pycha!

  1. Czy one mają smak pączka jeśli nie ma w nich drożdży? Czy to konsystencja bardziej miękkiego pączka, czy kruchej muffinki?

    1. masa z garnka nie jest bardzo gorąca. Powinna tylko parować. Po dodatku czekolady i wymieszaniu z mąką jest zimna

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany