CZEKOLADKI Z ZIELONYM KREMEM KOKOSOWYM
weganon 16 stycznia 2017

DSC_0055

Uwielbiam czekoladki w kształcie babeczek i koniecznie nadziewane. Blog obfituje z takie cuda. Z cytrusami, dynią, malinami czy masłem orzechowym. Mały gryz i pojawia się smaczne wnętrze.

Tym razem środek wypełniony jest cytrynowym zielonym kremem kokosowym. Jest w środku i na wierzchu. Skąd ten kolor? Od chlorelli. Była tarta i pierniki. Teraz czas na czekoladki. Kto powiedział, że czekoladki muszą być niezdrowe, pełne dziwnych chemikaliów itp. dziwactw. Kilka składników i gotowe :)

DSC_0065

SKŁADNIKI:

Na masę czekoladową:
– ¾ szklanki mleka sojowego

– 2 czekolady 70% po 100 g
– dowolny syrop do słodkiego smaku (najlepszy daktylowy)
– 1 łyżeczka cynamonu

Na krem kokosowy:
– 2 łyżeczki chlorelli (użyłem tej)

– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa nie mniej niż 75% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1 dzień do lodówki
– 2 łyżki nierafinowanego cukru pudru trzcinowego lub innej alternatywy cukru białego
– sok z połowy cytryny

WYKONANIE:

Masa czekoladowa:
– do garnka wlać mleko i podgrzać aż zacznie parować. Dodać syrop, połamaną czekoladę i cynamon. Wymieszać do rozpuszczenia

– papilotki do mufinek włożyć do formy. Do każdej wlać po 1 łyżce masy. Odstawić aż wystygną

Krem kokosowy:
– z puszki wyjąć tylko białą stałą część. Dodać cukier i sok z cytryny. Dokładnie ubić aż masa będzie puszysta. Dodać chlorellę i dokładnie wymieszać

– na spód czekolady wyłożyć łyżeczkę kremy. Przykryć resztą masy czekoladowej. Na wierzchu rozsmarować resztę kremu kokosowego
– masę czekoladową i kokosową można przełożyć do rękawów cukierniczych lub woreczków na mrożonki i wyciskać (ułatwia sprawę)
– wierzch czekoladek można udekorować owocami i posypać wiórkami czekoladowymi

DSC_0072

DSC_0057

DSC_0053

DSC_0064

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany