CIASTKA Z SUROWĄ DYNIĄ I MARCHEWKĄ
weganon 28 stycznia 2017

DSC_0042

Każdy zna ciasto dyniowe czy marchewkowe. W ten sposób przemycamy warzywa, które często są nielubiane przez dzieci. Korzenne przyprawy skutecznie maskują smak. Takie miękkie ciastka chętnie są pałaszowane przez naszych milusińskich.

Nie ma potrzeby wcześniejszego pieczenia warzyw. Odpowiednie rozdrobnienie na tarce z drobnymi oczkami lub malakser załatwi sprawę. Dzięki soczystości warzyw długo pozostają świeże.

Koniecznie posypcie je dowolnymi ziarnami, grubo posiekanymi orzechami lub migdałami. Fajnie chrupią :)

DSC_0051

SKŁADNIKI:

– połowa średniej dyni piżmowej (ok. ½ kg)
– 2 średnie marchewki (ok. 200 g)
– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego
– 3 łyżeczki przyprawy piernikowej
– ¾ szklanki nierafinowanego cukru
– 1/3 szklanki dowolnego oleju
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej
– 2 łyżeczki proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– sok i skórka z 1 cytryny
– pestki dyni do ozdoby

WYKONANIE:

– dynię i marchew obrać ze skórki. Pokroić w małą kostkę i wraz z mlekiem dokładnie zmiksować np. malakserem. Można również zetrzeć na tarce o najmniejszych oczkach
– do warzyw dodać olej oraz skórkę i sok z cytryny. Dokładnie wymieszać
– w drugiej misce wymieszać mąkę, cukier, przyprawę, proszek i sodę
– wlać ciekłe składniki i dokładnie wymieszać
– blachę piekarnikową wyłożyć papierem do pieczenia. Nakładać masę (najlepsza jest gałkownica do lodów), po 2 łyżki. Za pomocą widelca maczanego w wodzie spłaszczyć masę na grubość ok. ½ cm
– wierzch ciastek posypać pestkami dyni
– piec 20 minut w 175°C. Lekko przestudzić i przenieść na kratkę

DSC_0038

DSC_0047

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany