BROWNIE BURACZANO-KAWOWE Z OWOCOWYM KREMEM JAGLANYM
weganon 15 stycznia 2017

DSC_0077

Dawno nie było na blogu brownie. To jedne z moich ulubionych ciast. Mocno czekoladowe, ciężkie, bardzo sycące i aromatyczne. Idealne do przemycania warzyw i wszelkich owoców. Szybkie w wykonaniu i co ważne długo pozostaje świeże.

Niedawno był przepis, w którym połączyłem buraki z czekoladą. Ten mix jest niesamowity w smaku. Żadne z warzyw tak nie pasuje do czekolady. Gdy masę wzbogacimy dodatkowo kawą to można liczyć na eksplozję smaku :)

Przeważnie wykończeniem jest polewa czekoladowa. Tym razem tak nie będzie. Na wierzchu znalazł się pyszny krem z kaszy jaglanej z owocami jagodowymi. Z racji pory roku są to mrożone owoce. Porzeczki, maliny i jeżyny. Krem jest słodki i zarazem kwaskowaty. Idealnie uzupełnia mocno czekoladowe ciasto.

DSC_0083

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej lub pszennej uniwersalnej

– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody
– 2 łyżeczki cynamonu
– 5 łyżek kakao
– 1 szklanka nierafinowanego cukru trzcinowego
– 3 łyżki mielonego lnu
– ½ kg buraków (najlepsze podłużne)
– 5 łyżeczek kawy rozpuszczalnej
– 1 szklanka mleka sojowego lub innego
– ½ szklanki oleju rzepakowego
– 1 czekolada 70% 100 g

Na krem:
– 1 szklanka kaszy jaglanej

– ½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
– 2,5 szklanki dowolnego mleka roślinnego
– sok i skórka z 1 cytryny
– 2 szklanki dowolnych mrożonych lub świeżych owoców
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa nie mniej niż 75% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1 dzień do lodówki

WYKONANIE:

Ciasto:
– buraki upiec w 210 stopniach aż będą miękkie. Obrać ze skórki i zmiksować na gładko

– do garnka wlać mleko i zagotować. Dodać kawę, cukier i len. Wymieszać i odstawić na 10 minut. Dodać buraki, czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Na koniec dodać olej i wymieszać
– do miski wsypać mąkę, proszek, sodę, kakao i cynamon. Wymieszać i wlać zawartość garnka. Dokładnie wymieszać
– formę o wymiarach 30 na 40 cm wyłożyć papierem do pieczenia (dno i boki). Wyłożyć masę i wyrównać wierzch
– piec 35 minut w 170 stopniach. Wystudzić

Krem:
– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem na sicie. Wsypać do garnka i dodać 2,5 szklanki mleka oraz cukier. Gotować na małym ogniu pod przykryciem 20 minut. Odstawić do przestygnięcia

– do garnka dodać sok i skórkę z cytryny oraz biała i stałą część z puszki (wodę wylać). Wszystko dokładnie zmiksować blenderem na gładko. Na koniec dodać owoce i wymieszać delikatnie
– krem wyłożyć na ciasto. Wyrównać wierzch. Można posypać wiórkami czekoladowymi, kokosowymi lub owocami. Wstawić w chłodne miejsce na kilka godzin

DSC_0075

DSC_0084

DSC_0072

13 Komentarze

  1. Czy czekolade można zastąpić melasą karobową? Karmię piersią a synek jest alergikiem, ponadto szukam przepisów na słodkości, które i on w niedalekiej przyszłości mógłby spróbować :) Twoje ciasto wygląda bosko!

  2. przepis superrrr ale mam pytanie czym zastąpić mleko kokosowe ? nie mogę go jeść i jeszcze jedno pytanie czy zamiast owoców leśnych mogą być np brzoskwinie ?
    z góry dziękuję za odp i pozdrawiam

    1. mleko kokosowe nadaje spoistości w tym kremie. Można go zastąpić innym mlekiem, ale dodać go tylko pół szklanki. Tu w zasadzie pasują każde owoce :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany