TARTA WIGILIJNA
weganon 3 grudnia 2016

dsc_0021

Każdego roku staram się wprowadzać pewne nowości na świąteczny stół. Nowość polega na zmianie formy i dodaniu nowych składników. Jednak charakter powinien pozostać bardzo uroczysty.

Tarty na wigilijnym stole królują w moim domu od lat. Zawsze w składzie jest mak, przyprawa piernikowa i bakalie. Wszystko zatopione w aromatycznej czekoladzie. Pięknie prezentuje się na stole i spokojnie zastępuje makowiec. Co ważne nie trzeba jej piec i jest bez glutenu.

W tym roku nowym elementem będzie zieleń na tarcie. W swojej kuchni nie stosuje sztucznych barwników. Niestety połączenie ubitej śmietanki kokosowej z wyciągiem z mięty czy szpinaku nie przyniosło oczekiwanego efektu. Śmietanka była dziwna w smaku i niestety nie trzymała swojej formy.

Od niedawna testuję czystą formę chlorelli. Ten wspaniały glon ma piękny zielony kolor. Więcej o nim napiszę w osobnym poście, ale to zielone złoto pełne dobroczynnych składników. Dodatek chlorelli do śmietanki kokosowej spowodował, że stała się zielonkawa i smakuje idealnie.

dsc_0027

SKŁADNIKI:

Na formę o wymiarach 28 cm w wyjmowanym dnem
Na spód:
– 1 szklanka wiórków kokosowych

– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 szklanka orzechów włoskich
– 1 łyżeczka przyprawy piernikowej
– 3-4 łyżeczki dowolnej gęstej konfitury (idealne jest z pomarańczy)

Na masę:
– 2 czekolady 70% po 100 g

– 1 szklanka dowolnego mleka roślinnego (użyłem migdałowego)
– 3-4 łyżki syropu daktylowego lub klonowego
– ½ szklanki mielonego maku
– 1 szklanka rodzynek
– 1 szklanka drobno siekanych orzechów włoskich
– 1 łyżeczka przyprawy piernikowej

Na zieloną śmietankę
– 2 puszki mleka kokosowego po 400 g (najlepiej o zawartości kokosa powyżej 80% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1 dzień do lodówki

– 2 płaskie łyżeczki chlorelli (używam najlepszej jakościowo na rynku) POLECAM TĄ
– 2 łyżki soku z cytryny
– 2-3 łyżki pudru z cukru kokosowego (zmielony cukier kokosowy)

WYKONANIE:

Spód:
– wszystkie składniki prócz konfitury zmielić prawie na mąkę w malakserze. Wsypać do miski i dodać konfiturę. Powinna powstać gliniasta masa jak na trufle

– dno i boki formy wylepić masą

Masa:

– mleko wlać do garnka. Podgrzewać aż zacznie parować. Dodać połamaną czekoladę, syrop i przyprawę. Wymieszać do rozpuszczenia. Następnie dodać pozostałe składniki i dokładnie wymieszać
– masę wyłożyć na spód i wyrównać wierzch. Wstawić do lodówki aż masa ostygnie

Zielona śmietanka:
– z puszek wyjmujemy tylko biała stałą część (wodę wylewamy). Przy pomocy trzepaczki ubijamy masę na puszysto. Dodajemy pozostałe składniki i dokładnie mieszamy

– masę przenosimy do rękawa cukierniczego z tylką i wyciskamy masę na krem czekoladowy
– wstawiamy do lodówki na kilka godzin

dsc_0024

dsc_0035

dsc_0028

20 Komentarze

      1. Dziękuję :). Właśnie się chłodzi połowa w sylikonowym i idę robić krem :D. Mam nadzieję, że wyjdzie i zrobi furrorę hehe :). Wesołych Świąt :D!

  1. Ogłoszenie matrymonialne

    Poszukuję mężczyzny który będzie robił mi takie cuda! A jeszcze lepiej jakbyśmy robili je razem 😀 hehe

    na prawdę są to cuda, wszystko wygląda przepięknie a smakuję z pewnością jeszcze lepiej!!

  2. Mam pytanie w sprawie orzechow. Jakimi orzechami zastapilbys orzechy wloskie? Do wyboru mam : nerkowce,ziemne lub migdaly.
    Bardzo chce te tarte zrobic na swieta,ale nie chce tesciowej zamordowac

  3. O mniam!:) kolejna tarta ustawiła się w kolejce do wypróbowania:) A mógłbyś polecić jakieś dobre jakościowo formy z wyjmowanym dnem? Dzięki!:)

  4. Juz mam jedna tarte Twoja w lodowce,a chcialoby sie juz nastepna robic:). Na Swieta zrobie na pewno! Ja czesto aby uzyskac kolor zielony dodaje herbate Matcha. Ciekawe,czy i tu by sie sprawdzilo? Czy Chlorella ma jakis smak? Zapach?

    1. chlorella sama w sobie jest dziwna w smaku. Dlatego zawsze ją łączę z innymi składnikami, które maskują jej smak. Myślę, że matcha też by się nadała

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany