SZARE, PRZECIERAKI, ŻELAZNE, CZARNE, SIWUCHY
weganon 12 grudnia 2016

dsc_0111

Pierwsza myśl dotycząca ziemniaków to placki i właśnie szare kluchy. Opanowały cały kraj a wywodzą się z Wielkopolski. Mają swoje nazwy. Szare kluchy, przecieraki, żelaźniaki, czarne kluchy czy siwuchy. Proste w wykonaniu i uzależniające w smaku. Ile by się nie zrobiło i tak znikną w mgnieniu oka. Są wpisane na Krajową Listę Produktów Tradycyjnych.

Składy mają różne i zależne od regionów. Z jajkami, mąką lub bez tych dodatków. W towarzystwie podsmażonej cebulki, surówki z kiszonej lub czerwonej kapusty. Czasem z dodatkiem sosu grzybowego. Jest to danie szybkie, smaczne, regionalne, proste a zarazem niebanalne. Przywołujące wspomnienia z dzieciństwa.

dsc_0114

SKŁADNIKI:

– 1 kg obranych mączystych ziemniaków
– 1 szklanka mąki pszennej uniwersalnej lub orkiszowej jasnej
– 2 łyżki mielonego lnu
– 1 łyżeczka soli
– ½ łyżeczki mielonego pieprzu

WYKONANIE:

– ziemniaki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Wyłożyć masę na gęste sitko i odstawić na 30 minut do odcieknięcia (pod sitkiem ustawić miskę)
– z miski wylać wodę i zebrać skrobię z dna. Dodać do masy z mąką pszenną, lnem, sola i pieprzem. Wymieszać i odstawić na 15 minut
– w dużym garnku zagotować osolona wodę. Nabierać łyżką kluski (mogą być różnych rozmiarów, ale lepsze są takie z 1 łyżki). Gotować 4-5 minut od wypłynięcia.

dsc_0121

dsc_0117

dsc_0109

8 Komentarze

  1. Moja wnuczka ma celiakię. czy można zrobić te kluski w wersji bezglutenowej? jaką mąkę ewentualnie zamiast pszennej? żeby nie straciły na smaku? no i kupy się trzymały? :)

  2. te kluski to smak mojego dzieciństwa <3 babcia je robiła i zawsze sobie żartowała że u nich była bieda to się je jadło na co dzień, a my jej każemy na święta robić 😀 dzięki za przepis bez jajek, będzie robione 😉

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany