PIERNIKI DYNIOWE
weganon 17 grudnia 2016

dsc_0095

Nie ma Świąt bez pierników. Tak powie wielu z Was a szczególnie dzieci. Podpisuje się pod tym w 100%. Każdego roku przetwarzam niewyobrażalne ilości. Są prezentami dla rodziny, znajomych i przyjaciół.

Rok temu ukazał się pierwszy post o piernikach i lukrach (zapraszam). W ty roku postanowiłem rozpieścić czytelników i tych, którzy je dostaną. Na blogu pojawią się 4 nowe wersje. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Na pierwszą linię idą banalnie proste w wykonaniu pierniki dyniowe. To propozycja dla tych, którzy w ostatniej chwili muszą coś przygotować. Kilka składników i gotowe. Ważne jest to, że pierniki są przez cały czas mięciutkie.

Do dzieła a jutro kolejna wersja :)

dsc_0089

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki orkiszowej jasnej
– 1 szklanka musu dyniowego z tego przepisu
– ¾ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
– ½ szklanki oleju rzepakowego
– 3 łyżki przyprawy piernikowej np. z tego przepisu
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 1 łyżeczka sody

WYKONANIE:

– w 1 misce wymieszać mus dyniowy z cukrem i olejem. W 2 pozostałe składniki. Wlać ciekłe do suchych i dokładnie wyrobić masę
– wałkować cienko (podsypując blat mąką) i wykrawać foremkami. Układać na papierze do pieczenia. Piec 10 minut w 180 stopniach

dsc_0086

dsc_0105

dsc_0087

10 Komentarze

  1. Czy ozdoby (zwłaszcza te błyszczące kuleczki) są kupione w Polsce? jeśli tak – gdzie? Ja trafiam tylko na takie z szelakiem albo koszenilą niestety

    1. wszystkie ozdoby są wegańskie i dostałem je kilka lat temu od koleżanki ze Szwajcarii. Z tego, co się orientuję już i u nas można takie dostać

  2. Super !! kocham tu wchodzic, odkrywam nową pasję :) Mam pytanie co do pierników czy robisz pierniki z zakwasu?? Szukałam wczesniej przepisu na cos podobnego typu piernik staropolski w wersji weganskiej??
    A co do tego przepisu ciesze sie, ze jest tak szybki bo z piernikami sie spozniłam :) na pewno zrobie moze nawet dzisiaj, tylko czy zamiast mąki orkiszowej mogłabym użyć mąki przennej?

  3. Dziękuję za świetny przepis! Błyskawiczne i bardzo smaczne:) Mam tylko pytanie o ich przechowywanie: w metalowej puszce do Świąt wytrzymają? Dodawać kawałek jabłka żeby zbytnio nie wyschły?

  4. Przepis świetny. Właśnie je upiekłam z moim synkiem. Poszło szybko i łatwo. Wyszły super :) Trochę się obawiałam, że będą suche i mało słodkie, a są idealne. Mięciutkie i kruche. Dziękuję

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany