Każdy kucharz zawodowy czy amator dąży do doskonałości dań. Dopracowuje smaki, tekstury czy kolory. Często się to udaje. Potrzeba wielu prób, ale warto. Kiedy osiągniemy sukces warto jeszcze popracować, bo może się uda coś lepszego
Tak było z wszelkimi kremami czekoladowymi. Ze strączków, kasz, orzechów, ziaren. Możliwości są ogromne. Jednak gdzieś nie do końca to był ten smak. Stąd poszukiwania ideału.
I jest. Udało się. Niesamowicie czekoladowy i zarazem orzechowy krem. Wystarczyło kilka prostych składników. Zmiksować i gotowe. Do świeżego chleba, na tosty lub wcinanie łyżką prosto ze słoika
SKŁADNIKI:
– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
– 1 szklanka musu dyniowego z tego przepisu
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
– 1 czekolada 70% 100 g
– dowolny syrop do posłodzenia (klonowy, daktylowy, z agawy)
WYKONANIE:
– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem na sicie. Przełożyć do garnka. Dodać szklankę wody lub dowolnego mleka roślinnego. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 15 minut
– do gorącej kaszy dodać mus dyniowy i dokładnie zmiksować na gładko
– dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia
– dodać masło i wymieszać
– na koniec dodać syropu do słodkości
– przechowywać w lodówce
Zrobiłam krem po raz kolejny, tym razem podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam siekane orzechy laskowe a do drugiej garść liści mięty. Ta druga wersja rozbiła bank!
Super pomysł
Wspanialy!. Nieco wytrawny:) można zjeść zdecydowanie za dużo! 😉
Zrobilam. Jest boski.
Zrobiłam, wyszedł przepyszny! Jak długo można go przechowywać w lodówce?
mój stał tydzień (tzn został zjedzony
)
Ja osobiscie uzylam kaszy manny bo akurat jaglanej nie mialam pod ręką i tez pycha ;))))
muszę wypróbować
Czy bardzo ryzykowne (lub bez sensu) byloby zastapienie dyni np pieczonyn batatem? Syn jest uczulony :/
batat będzie idealny
wygląda pysznie… chyba zrobię dzieciakom do przedszkola
Pyszny – zrobiłam i się zajadałam. dodatkowo zrobiłam zawijaniec z francuskiego ciasta z dodatkiem tego czekoladowego kremu – dzieci zachwycone
super pomysł
W przepisie na mus dyniowy pisze, że do 3 dni bo później zaczyna fermentować
szkoda bo to duży minus patrząc na ilość pracy a efekt
dlatego zawsze robię kilka dyń i zamrażam. mam do następnego sezonu
A jaka jest kaloryczność tego kremu ?
Uwielbiam!
zrobiłabym… ale nie mogę kakao… czy dałoby się zastąpić czekoladę karobem?
Nie ma problemu
A jak długo można krem przechowywać w tej lodówce? Tak na wypadek, gdyby nie został pozarty od razu? 😉
Myślę, że spokojnie 3-4 dni
Witam.
juz wiem co będę dziś robić