KREM CZEKOLADOWY IDEALNY :)
weganon 20 listopada 2016

dsc_0085

Każdy kucharz zawodowy czy amator dąży do doskonałości dań. Dopracowuje smaki, tekstury czy kolory. Często się to udaje. Potrzeba wielu prób, ale warto. Kiedy osiągniemy sukces warto jeszcze popracować, bo może się uda coś lepszego :)

Tak było z wszelkimi kremami czekoladowymi. Ze strączków, kasz, orzechów, ziaren. Możliwości są ogromne. Jednak gdzieś nie do końca to był ten smak. Stąd poszukiwania ideału.

I jest. Udało się. Niesamowicie czekoladowy i zarazem orzechowy krem. Wystarczyło kilka prostych składników. Zmiksować i gotowe. Do świeżego chleba, na tosty lub wcinanie łyżką prosto ze słoika :)

dsc_0088

SKŁADNIKI:

– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
– 1 szklanka musu dyniowego z tego przepisu
– 2 kopiaste łyżki masła orzechowego
– 1 czekolada 70% 100 g
– dowolny syrop do posłodzenia (klonowy, daktylowy, z agawy)

WYKONANIE:

– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem na sicie. Przełożyć do garnka. Dodać szklankę wody lub dowolnego mleka roślinnego. Przykryć i gotować na małym ogniu ok. 15 minut
– do gorącej kaszy dodać mus dyniowy i dokładnie zmiksować na gładko
– dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia
– dodać masło i wymieszać
– na koniec dodać syropu do słodkości
– przechowywać w lodówce

dsc_0091

dsc_0089

dsc_0095

22 Komentarze

  1. Zrobiłam krem po raz kolejny, tym razem podzieliłam na dwie części i do jednej dodałam siekane orzechy laskowe a do drugiej garść liści mięty. Ta druga wersja rozbiła bank!

  2. Pyszny – zrobiłam i się zajadałam. dodatkowo zrobiłam zawijaniec z francuskiego ciasta z dodatkiem tego czekoladowego kremu – dzieci zachwycone

  3. W przepisie na mus dyniowy pisze, że do 3 dni bo później zaczyna fermentować :( szkoda bo to duży minus patrząc na ilość pracy a efekt

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany