KOTLETY Z ZIEMNIAKÓW I BRUKSELKI Z SOSEM GRZYBOWYM
weganon 5 listopada 2016

dsc_0002

Polska kuchnia ziemniakami, kartoflami czy pyrami stoi. Młode czy już te jesienne. Nieważne. Są smaczne, zdrowe, łatwe w przygotowaniu, dostępne w każdym sklepie, w każdym zakątku kraju. Czy jednak umiemy zrobić z nich coś poza klasyką?

Tłuczone z wody, placki, frytki, pyzy. To najczęściej wykonywane dania w naszych kuchniach. Przepisy najczęściej przekazywane z pokolenia na pokolenie. Każdy najdrobniejszy szczegół jest ważny by otrzymać coś wyjątkowego.

Jedną z ziemniaczanych potraw są kotlety. Moje ulubione. Najczęściej gotuję większą ilość ziemniaków by następnego dnia zrobić właśnie takie cuda. Łatwe w wykonaniu i zawsze smakują. Najlepiej z sosem grzybowym.

Mam już niezliczoną ilość wariacji na temat tych kotletów. Ziemniaki zmieszam z innymi warzywami. Jedne wychodzą idealne a czasem niestety lądują w koszu. Jesienne edycje zawierają kapustowate. Brukselka świetnie się sprawdza w tej roli. Gdy dodamy przypraw to otrzymujemy coś wyjątkowego. Tym razem nie są pieczone. Kotlety ziemniaczane są najlepsze smażone. Warunek? Dobra patelnia :)

dsc_0005

SKŁADNIKI:

– kilogram ziemniaków
– ½ kg brukselki (najlepsza jest ta mała)
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka kminku
– łyżka majeranku
– łyżka oregano
– ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
– 3 łyżki mąki ziemniaczanej
– 3 łyżki mąki orkiszowej lub pszennej

WYKONANIE:

– ziemniaki obrać, pokroić w kawałki wielkości brukselek. Włożyć do garnka wraz z brukselkami. Zalać wodą, dodać łyżkę soli i ugotować do miękkości. Dokładnie odcedzić i wystudzić (można zostawić do następnego dnia)
– ziemniaki i brukselkę rozgnieść tłuczkiem (można użyć maszynki do mielenia). Dodać wszystkie składniki i szybko wyrobić ciasto. Nie wrabiajmy zbyt długo. Ziemniaki stają się wodniste i wymagają podsypywanie coraz większej ilości mąki
– wilgotnymi dłońmi formować kotlety i smażyć z obu stron na rumiano
– podawać z ulubionym sosem (najlepszy grzybowy)

dsc_0003

dsc_0011

dsc_0009

7 Komentarze

  1. Grzyby przesmażyć z solą aż puszczą wodę a następnie ją odparować. Dodać śmietankę sojową i drobno posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku solą i pieprzem

  2. Poproszę jeszcze przepis na wegański sos grzybowy do tych kotletów. Pozdrawiam.

  3. Oj, jutro będzie próba tego specjału. Uwielbiam wszelkiej maści kotlety, a juz z dodatkiem ziemniaków w szczególności.

  4. wg mnie brukselka nie jest aż tak wyczuwalna. Dobra patelnia to taka, która ma powłokę nieprzywierającą. Ja używam Tefala z powłoką tytanową, po której można jeździć metalowymi łopatkami. Nie do zdarcia i idealna do bezglutenowych naleśników i placków

  5. Wygląda ciekawie. Na dodatek prosto, szybko i smacznie. Czy one mają mocny smak brukselki? Mąż nie lubi za bardzo, więc nie wiem czy w ogóle warto próbować :p I drugie pytanko: co to znaczy dobra patelnia? Da się to usmażyć bez litra oleju?
    Pozdrawiam!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *