PUDDING Z TAPIOKI Z DZIKIM BZEM
weganon 6 października 2016

dsc_0034

Wiosną i wczesnym latem były kwiaty. Jesienią mamy owoce. Roślina, która niszczy wirusy jak torpeda. Uśmierza bóle migrenowe, obniża cholesterol. Idealna do barwienia deserów, lukrów na pierniki. Smaczna i co ważne za darmo. Przedstawiam kolejne cudo z dzikim bzem i trochę Wam dziś o nim opowiem.

Inne nazwy tego cudnego krzewu to bzowina, buzina, hyćka, dziki bez czarny, hyczka, bez pospolity, bez lekarski lub bzina. Kwiaty w sporych baldachach. Jasno żółte, kremowe o silnym zapachu. Owoce ciemnofioletowe prawie czarne. Określany często, jako drzewo życia i nie bez powodu.

Co zawiera? Zawiera trujący glikozyd sambunigrynę. Bardzo ważna informacja. Kwiaty i owoce na surowo są TRUJĄCE!!!.  Zapominamy o sokach z wyciskarki bez gotowania. Kilkuminutowe gotowanie bez przykrycia i suszenie uwalnia owoce i kwiaty od szkodliwych glikozydów. Pamiętajcie o tym koniecznie.
Kwiaty mają w swoim składzie kwasy organiczne (walerianowy), olejki eteryczne, flawonoidy takie jak rutyna, kamferol, kwercetyna, śluzy, garbniki i sole mineralne.
Owoce zawierają polifenole – kwas chlorogenowy (silny przeciwutleniacz i o działaniu przeciwwirusowym), rutynę, antocyjany, witaminy A, C i z grupy B, kwasy organiczne (jabłkowy, walerianowy, octowy, winowy)

Jakie ma działanie? Kwiaty działają przeciwgorączkowe, napotne, moczopędne, wykrztuśne, przeciwzapalne. Stosowanie w chorobach zapalnych dróg oddechowych, przeziębieniach, chorobach reumatycznych. Napary służą również do przepłukiwania oczu w zapaleniu spojówek, płukania jamy ustnej w stanach zapalnych.
Owoce działają podobnie jak kwiaty. Dodatkowo przeciwbólowo (migreny, nerwobóle), przeciwwirusowo, uodparniająco, obniżają poziom cholesterolu, odtruwająco. Przygotowuje się odwary.

W towarzystwie tapioki te wspaniałe owoce dają pyszny i zdrowy deser. Szczególnie teraz, kiedy mamy okres zwiększonego zachorowania górnych dróg oddechowych. Korzystajcie póki jeszcze są na krzewach i dbajcie o swoje zdrowie :)

dsc_0009

SKŁADNIKI:

– ½ szklanki owoców dzikiego bzu
– 2 szklanki dowolnego mleka roślinnego (użyłem ryżowego)
– ½ szklanki drobnej tapioki
– 3-4 łyżki syropu klonowego lub daktylowego
– skórka z całej i sok z połowy cytryny
– maliny i listki mięty

WYKONANIE:

– tapiokę wsypać do garnka i zalać 1 szklanką mleka. Odstawić na 30 minut
– owoce bzu zalać drugą szklanką mleka i zmiksować dokładnie. Następnie przecedzić płyn przez sitko by pozbyć się skórek i pestek. Wlać do tapioki. Dodać syrop
– gotować na małym ogniu 15-20 minut aż tapioka stanie się miękka i przezroczysta. Podczas gotowania często mieszać by się nie przypaliło. Dodać skórkę i sok z cytryny
– przełożyć do pucharków lub słoików. Na wierzchu ułożyć owoce i miętę. Schłodzić w lodówce

dsc_0027

dsc_0019

dsc_0026

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany