ORZECHOWY KREM Z KUSKUSU Z GRUSZKAMI
weganon 24 października 2016

dsc_0055

W deszczowe dni zazwyczaj pocieszamy się czekoladowymi deserami, rozgrzewającą zupą lub kubkiem gorącego kisielu owocowego. Po powrocie z pracy, szkoły czy uczelni potrzebujemy szybkiego dania, które postawi nas na nogi.

Ja uwielbiam wszelkie gęste budynie i kremy na bazie kasz, orzechów, ziaren czy strączków. Ma być szybko, smacznie i prosto. Jest jesiennie i składniki też powinny kojarzyć się z tą porą roku. Bogactwo gruszek i orzechów daje spore pole do popisu.

Co zawiera ten deser? Kuskus, orzechy włoskie, mleko orzechowe i soczyste gruszki. Krem jest gęsty, cynamonowy, słodki i bardzo orzechowy. Gruszki znalazły się w masie i na wierzchu. Krótko podsmażone.

Wystarczy kilka składników, mały garnek, blender i niecałe pół godziny. Krem orzechowy na ciepło, ale również na zimno. Obowiązkowo polany słodkim sokiem malinowym lub syropem klonowym.

dsc_0049

dsc_0034

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka kuskusu
– 2 szklanki orzechów włoskich + do ozdoby
– 3 szklanki dowolnego mleka roślinnego (najlepsze orzechowe)
– 3 gruszki
– 3 łyżki nierafinowanego cukru trzcinowego (ilość zależy jak lubimy słodko)
– sok malinowy lub dowolny syrop do polania
– 1 łyżeczka cynamonu

WYKONANIE:

– 2 szklanki mleka wraz z cukrem zagotować. Wsypać kuskus i orzechy. Przykryć i odstawić na 15 minut
– w tym czasie obrać gruszki, pozbyć się gniazd nasiennych. Jedną gruszkę pokroić na 4 części i lekko przesmażyć na suchej patelni w każdej strony. 2 pozostałe zmiksować z 1 szklanką mleka
– do garnka z kuskusem i orzechami dodać zmiksowane gruszki i cynamon. Dokładnie zmiksować blenderem na gładko
– wyłożyć do miski, ułożyć kawałki gruszki, posypać orzechami, polać sokiem lub syropem

dsc_0063

dsc_0060

dsc_0051

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany