BATONY „WEGANONKI” :)
weganon 14 października 2016

dsc_0115

Sklepy są pełne przeróżnych batonów. Coraz częściej na pólkach pojawiają się te z oznaczeniem „zdrowe”, „fit”, „naturalne” itd. Jednak, kiedy przystąpimy do czytania składników okazuje się, że to chwyty reklamowe nic nie warte. Oczywiście są zdecydowanie lepsze od tych ulepów przesyconych cukrem, tłuszczem i tablicą Mendelejewa. Jednak nadal wiele w nich dziwnych składników.

Najbardziej bawią mnie modne ostatnimi czasy wersje bezglutenowe. Oczywiście nie ma w nich nic glutenowego, ale w zamian dostajemy produkt rodem z laboratorium chemicznego. Czy tak musie być? Zdecydowanie nie. Można znaleźć takie pozycje gdzie jest dosłownie kilka składników. I to naturalnych.

Ja zdecydowanie wolę robić samemu takie przekąski. Wiem, co dodaję. Reguluje sam smak. Pakuję do masy to, na co mam ochotę. Nie brakuje w nich błonnika, białka, NNKT i minerałów. To, co ważne nie są skomplikowane w wykonaniu. Robimy z tego, co w danej chwili mamy w szafce. Suche składniki sklejamy jakimś lepiszczem. Może to być banan, daktyle, suszone figi, musy owocowe itd.

Dziś prezentuję Wam swoje ulubione. Powstały z potrzeby schrupania czegoś słodkiego, sycącego i łatwego do zabrania w drogę :)

dsc_0086

SKŁADNIKI:

– 1 szklanka daktyli
– 1 jabłko
– skórka i sok z 1 cytryny
– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
– syrop klonowy lub inny do smaku (ja dodałem 2 łyżki)
– ½ szklanki migdałów
– 2 szklanki pestek słonecznika
– ½ szklanki mąki kokosowej (można zmielić malakserem wiórki)
– 1 szklanka otrąb gryczanych
– ½ szklanki czarnego lub zwykłego sezamu
– 1 szklanka rodzynek
– 1 łyżeczka cynamonu

WYKONANIE:

– daktyle zalać w szklance wodą tak by je przykryła i odstawić do czasu aż będą miękkie. Włożyć z wodą do miski, dodać skórkę i sok z cytryny oraz pokrojone w kostkę jabłko (razem ze skórką). Dokładnie zmiksować blenderem
– słonecznik i migdały zmielić malakserem na drobne okruszki. Wsypać do miski i dodać pozostałe składniki. Dokładnie wymieszać. Dodać ciekłe i dokładnie wyrobić ręką
– masa powinna być zwarta i gliniasta
– formę o wymiarach ok. 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć równo masę i wyrównać wierzch

dsc_0058
– wstawić na 30 minut do zamrażarki. Wyjąć i pokroić na batony. Przechowywać w lodówce do 3 dni

dsc_0063

dsc_0095

dsc_0099

13 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany