ZAPIEKANKA Z JAGLANEJ, DYNI I JARMUŻU WG MINIMALIST BAKER
weganon 30 września 2016

dsc_0016

99% przepisów na blogu jest mojego autorstwa. Około 1% to inspiracje kulinarne zaczerpnięte od innych blogerów czy książek. Każdy, kto mnie zna osobiście wie, że moje półki są pełne przeróżnych kulinarnych pozycji. Większość to prezenty od znajomych. Uwielbiam usiąść na kanapie i wczytywać się w to, co inni mają do powiedzenia i oglądać zdjęcia potraw.

Jeszcze kilka lat temu na naszym rynku wydawniczym próżno było szukać pozycji o kuchni roślinnej. Jeżeli się pojawiały to, jako wstawki między daniami mięsnymi. Ale ta sytuacja się zmienia. Każdego roku pojawia się coraz więcej książek z kuchnią roślinną. I tak trzymać :)

Jednym z pierwszych blogów spoza naszych krajowych był Minimalist Baker. Zachwycił mnie prostotą dań i pięknymi zdjęciami. Dana Shultz wraz mężem Johnem potrafią wyczarować z roślin same cuda. Gdy dowiedziałem się, że Wydawnictwo Pascal robi przekład ich książki bardzo się ucieszyłem.

Książkę mam już w swojej biblioteczce. Jest pełna pyszności. Dania zachwycają i już widzę kilka pozycji do wypróbowania. Na pierwszy rzut poszła zapiekanka z dyni, komosy i jarmużu. Nie byłbym sobą gdybym czegoś nie zmienił. Komosę postanowiłem zamienić na naszą kasze jaglaną. Zapiekanka jest pyszna, nieskomplikowana i szybka w zrobieniu. Motto bloga Dany to szybko, prosto, bezglutenowo, smacznie i przede wszystkim wegańsko. Serdecznie polecam wszystkim tą książkę i oczywiście bloga :)

dsc_0002

1

SKŁADNIKI:

– 1 średnia dynia piżmowa
– dowolny olej do smażenia
– sól i pieprz do smaku
– ½ szklanki suchej kaszy jaglanej
– 1 mała cebula
– 2 ząbki czosnku
– 250 g pieczarek
– 3 garście jarmużu
– do posypania 1 łyżka nieaktywnych płatków drożdżowych
– 1 łyżka oregano

WYKONANIE:

– dynię obrać (najlepiej obieraczką do warzyw), pokroić w średnią kostkę, ułożyć na papierze do pieczenia. Skropić olejem, posypać solą i pieprzem. Piec do miękkości w 200 stopniach (około 15 miny)
– w trakcie pieczenia dyni przygotować kaszę. Przepłukać kilka razy wrzątkiem na sicie. Zalać w garnku 1 szklanką wody i gotować 15 minut na małym ogniu pod przykryciem
– cebulę i czosnek pokroić w cienkie plasterki i zeszklić na niewielkiej ilości oleju
– dodać pokrojone w ćwiartki pieczarki i szczyptę soli. Smażyć 3-4 minuty
– dodać jarmuż i często mieszając przesmażyć przez około 3 minuty
– wszystkie składniki zapiekanki włożyć do miski. Doprawić do smaku sola i pieprzem i dokładnie wymieszać. Przełożyć do naczynia do zapiekania
– piec kilka minut (7-8) w 190 stopniach
– posypać płatkami drożdżowymi

dsc_0017

dsc_0006

dsc_0010

10 Komentarze

  1. Trafilam na Twojego bloga calkiem nie dawno. Danie udalo sie idealnie, dzieki za inspiracje. Biore sie teraz za batony weganonki. Ps. Dodajesz rewelacyjne zdjecia! Az chce sie komponowac podobne dania.

    1. Jeśli nie lubisz, czy nie możesz użyć pieczarek proponuję grzyby leśne świeże lub mrożone, ale osobiście użyłabym boczniaków☺( boczniak w zasadzie też może być leśny, ale zwykle kupujemy go na bazarku☺)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany