TARTA ORZECHOWA Z KARMELEM DAKTYLOWYM
weganon 12 września 2016

dsc_0026

Wszystko ma swój czas. Każe warzywo czy owoc czeka na podium na bazarach. Od tygodnia pojawiły się już orzechy laskowe. Oczywiście na moją zgubę, bo mogę ich zjeść nieograniczoną ilość. Najlepsze są łupane własnoręcznie.

dsc_0010

Świeże laskowe mają bardzo mleczny smak. Są soczyste i bez brązowej twardej osnowy. Taką wersję lubię najbardziej. Gdy się tylko rozpoczyna sezon, wcinam je w dużych ilościach. Część przeznaczam na desery. Chociażby taki jak ten.

Orzechy uwielbiają czekoladę i karmel, więc pomysł był dość prosty. Połączyć wszystko w kolejną tartę. By karmel nie był ulepem z toną cukru można stworzyć idealną zdrowszą wersję. Nie ustępuje ona smakiem oryginałowi a jest nawet lepsza. Zmiksowane daktyle z kremem kokosowym idealnie imitują klasyczny karmel. Gdy do masy dodamy jeszcze orzechy to sukces murowany.

dsc_0053

Jeżeli będziecie korzystali z orzechów już poza sezonem to włóżcie je na 5 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Wystudźcie i zdejmujcie skórkę poprzez wytarcie w ściereczce.

Tarta bardzo jesienna, ale również jak dla mnie najlepsza z wszystkich, jakie udało mi się zrobić :)

dsc_0017

 

SKŁADNIKI:

Na spód:
– 1 szklanka pestek słonecznika

– 2 szklanki wiórków kokosowych
– syrop daktylowy lub z agawy do połączenia suchych składników (ok. 3-4 łyżki)
– 1 łyżka kakao
– 1 łyżeczka cynamonu

Na masę:
– 2 szklanki suszonych daktyli

– 1 puszka mleka kokosowego 400 g (zawartość kokosa min. 80% i tłuszczu 17%), wstawiona na 1 dzień do lodówki
– 1,5 szklanki orzechów laskowych
– 5 łyżek wody z moczenia daktyli

Polewa:
– 1 czekolada 70% 100 g

– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– około szklanki orzechów laskowych
– 1 łyżeczka cynamonu

WYKONANIE:

Spód:
– wiórki i słonecznik zmielić np. malakserem na bardzo drobne okruszki. Dodać kakao i cynamon. Wymieszać. Dodawać syrop w ilości zapewniającej powstanie gliniastej i zwartej masy

– dno i boki formy do tart (najlepiej z wyjmowanym dnem) o średnicy ok 28 cm wylepić masą

Masa:
– daktyle namoczyć w wodzie przez kilka godzin lub krócej. Powinny być miękkie. Odcisnąć nadmiar wody

– z puszki wyjąć tylko białą stałą część. Przełożyć do miski i wraz z daktylami oraz wodą z moczenia zmiksować na gładko (można malakserem lub blenderem)
– dodać orzechy, wymieszać i wylać na spód. Wyrównać wierzch

Polewa:
– mleko podgrzać prawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i cynamon. Wymieszać do rozpuszczenia się składników

– wylewamy na masę karmelową i ozdabiamy połówkami orzechów
– wstawiamy do zamrażalnika na 1-2 godziny a później do lodówki

dsc_0045

dsc_0051

dsc_0008

dsc_0048

22 Komentarze

  1. Tarta zrobiona, ponieważ nie jestem takim fanem orzechów, to na wierzch ich już nie sypałam, zamiast laskowych użyłam fistaszki (chłopak jest uczulony na laskowe) i tarta jest ekstra, bardzo Ci dziękuję za ten przepis :) Widzę że wiele tart jest robionych na podobnej zasadzie, myślę że następnym razem spróbuję zrobić z musu z pieczonego buraka ^^ Masz piękny blog z pięknymi zdjęciami, będę zaglądać 😀

  2. nie wiem czemu, ale jak próbuję zrobić spód z podanych proporcji to mi się w ogóle nie skleja :( musiałam dać bardzo dużo tego syropu żeby masa się kleiła, ale wtedy była już tak słodka, że nie dałoby się tego zjeść. jakieś pomysły co może być nie tak ? mam jakiś oszukany syrop z agawy ? 😉
    za drugim razem dodałam do masy banana i wyszło ok, ale nie wiem czemu bez banana nie wychodzi ?

  3. witam! przepis genialny mam zamiar dzisiaj zrobić tylko mam pytanie czy mogę zastąpić orzechy laskowe włoskimi? mam całą michę w domu a laskowych niestety brak :( a zamiast syropu z agawy mogę użyć miodu? pozdrawiam !

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany