ŚWIDERKOWY JESIENNY COLESLAW Z CZOSNKOWYM SOSEM
weganon 16 września 2016

dsc_0068

Coleslaw nierozerwalnie kojarzy się z daniami typu fast food. Jako towarzystwo burgerów i innych dziwnych pokarmów. Najczęściej jest to małą ilość kapusty, marchewki i ewentualnie suszonych ziół, które są utopione w tonie majonezu. Wątroba jest biedna po takim wynalazku.

Podziwiam wszystkich, którzy idą do sklepu i kupują te gotowce. Skitrane w plastikowych pudełkach lub wiadrach. Wypchane po brzegi różnymi świństwami. Przecież przygotowanie coleslawa jest tak banalnie proste.

Wystarczy kilka ruchów nożem i tarką. Własny majonez lub sos majonezowy. Parę gałązek natki, koperku i dymki. Otrzymujemy coś wyjątkowego w smaku. Świeżego i aromatycznego.

Lubię nadawać nowe formy swoim daniom. Zmieniać nie tylko skład, ale również wygląd. Zakochałem się w spiralizerze i w tym daniu gra główne skrzypce. Jesienne warzywa takie jak kalarepa, rzepa, marchew, cukinia, szalotka zostały przerobione na świderki. Smak ten sam a jednak kształty cieszą oko :)

Do wymieszania warzyw nie użyłem zwykłego majonezu roślinnego. Zrobiłem czosnkowo – ziołowego sosu. Niezwykle aromatyczny i idealny nie tylko do tej sałatki.

Z czym wcinam coleslawa? Z burgerami, kotletami, pieczonymi warzywami a najczęściej samą. Lubię zrobić sobie porządną michę i zjeść dla poprawy nastroju :)

dsc_0083

SKŁADNIKI:

Na sałatkę:
– 1 spora marchewka

– 1 czarna rzepa
– 1 kalarepa
– ½ główki małej białej kapusty
– 2 szalotki
– 1 średnia cukinia
– 1 pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
– 1 łyżeczka nasion kminku

Na sos:
– ½ szklanki niesłodzonego mleka sojowego

– ½ szklanki dowolnego oleju o neutralnym smaku + 3 łyżki
– ½ łyżeczki czarnej soli kala namak
– 1 pęczek koperku
– 1 łyżka octu jabłkowego lub winnego
– ½ łyżeczki musztardy
– 2-3 gałązki dymki
– pieprz do smaku
– 1 spory starty ząbek czosnku

WYKONANIE:

Sałatka:
– kapustę drobno posiekać

– pozostałe warzywa przepuścić przez spiralizer. Wymieszać wszystkie składniki na sałatkę

dsc_0025

Sos:
– wymieszać olej z mlekiem, solą, octem i musztardą. Zmiksować za pomocą blendera kielichowego lub ręcznego do uzyskania gęstego sosu. Zgęstnieje jeszcze bardziej, gdy wstawimy go na godzinę do lodówki

– dodać czosnek, drobno posiekaną dymkę i koper oraz trochę pieprzu

dsc_0086
– sałatkę wymieszać z sosem i ewentualnie doprawić solą

dsc_0078

dsc_0073

6 Komentarze

  1. Bardzo smaczna surówka, moje Tadki niejadki wszamały ją do obiadu jak nigdy. Nawet z dokładką. Proszę o więcej takich smakowitych przepisów

    1. mleko sojowe zawiera lecytynę, która jest konieczna do przygotowania emulsji z olejem. Na blogu są inne majonezy. które spokojnie mogą być podstawą do tego sosu. Z kaszy jaglanej, ziemniaków, płatków ryżowych itd

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany