ŚLIWKI W CYNAMONOWEJ CZEKOLADZIE NADZIEWANE MASŁEM ORZECHOWYM
weganon 7 września 2016

DSC_0032

Nie znam chyba nikogo, kto by nie uwielbiał śliwek w czekoladzie. Z dawnych lat odmiana nałęczowska w gorzkiej czekoladzie była wielkim rarytasem i mógłbym zjeść nieograniczoną ilość. Wędzone suszone owoce i najlepsza czekolada.

Świeże śliwki też są w tym zestawie pyszne. Pamiętajcie tylko by wybierać te z pomarszczoną skórką przy ogonku. Mamy wtedy gwarancję, że są bardzo słodkie. Kolejna wskazówka to masło orzechowe porządnie schłodzone. Lepiej się formuje i nie klei się do dłoni.

Po ugryzieniu uzyskuje się niesamowity efekt smakowy. Soczysta śliwka eksploduje a z wnętrza wydostaje się lekko słone masło orzechowe. Cynamonowa czekolada tylko dopełnia te ciekawe doznanie :)

DSC_0004

DSC_0007

SKŁADNIKI:

– 1 czekolada 70% 100 g
– 20 śliwek węgierek
– ¾ szklanki masła orzechowego schłodzonego kilka godzin w lodówce
– ½ szklanki dowolnego mleka roślinnego
– 1 łyżeczka cynamonu

WYKONANIE:

– śliwki przepołowić i wyjąć pestki
– nabierać około pół łyżeczki masła. Formować w dłoniach kulkę i kłaść na połówkę śliwki. Przykryć drugą częścią i lekko przycisnąć
– do garnka wlać mleko i podgrzać pawie do wrzenia. Dodać połamaną czekoladę i cynamon. Wymieszać do rozpuszczenia
– śliwki wkładać do czekolady i dokładnie obtaczać za pomocą widelca. Kłaść na papier do pieczenia
– włożyć do zamrażarki do czasu aż czekolada zastygnie i stwardnieje

DSC_0016

DSC_0053

DSC_0026

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany