ORKISZOWE CIASTO Z CIECIERZYCY I BURAKÓW Z GRUSZKAMI
weganon 27 września 2016

dsc_0009

Część z moich ciast powstaje z przypadku. Podczas przygotowania niektórych potraw pozostaje mi część składników. Przeważnie miksuje je na pasty do pieczywa. Nie zamrażam, bo nie przepadam za taką żywnością (są nieliczne wyjątki).

Ty razem było podobnie. Pozostało mi trochę pieczonych buraków, które były wykorzystane do czerwonego makaronu. Została również ciecierzyca, która nie wylądowała w zupie toskańskiej. Na parapecie dzielnie prężyły się gruszki. Kilka chwil namysłu i ciasto gotowe.

Kilka dodatków smakowych i piekarnika wyskoczyło kakaowe ciasto o cynamonowym zapachu i pełne soczystych gruszek. Teksturą podobne trochę do brownie, choć zdecydowanie lżejsze. Pamiętajcie by użyć twardawych gruszek by nie puściły zbyt dużo soku, bo wtedy zakalec murowany.

dsc_0002

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki ugotowanej ciecierzycy
– 1 szklanka zmiksowanych pieczonych buraków (2 spore buraki upieczone w 200 stopniach)
– szklanka dowolnego mleka roślinnego
– ½ szklanki dowolnego oleju
– 1 szklanka nierafinowanego cukru
– 2 szklanki mąki orkiszowej
– 5 łyżek kakao
– 1 łyżka proszku do pieczenia
– 1 łyżka cynamonu
– sok i skórka z 1 cytryny
– twardawe gruszki

WYKONANIE:

– ciecierzycę dokładnie zmiksować na pastę. Dodać mleko, mus buraczany, sok i skórkę z cytryny, cukier i olej i dalej miksować
– w misce wymieszać mąkę, kakao, proszek i cynamon. Do miski wlać ciekłe składniki. Dokładnie wymieszać
– dno tortownicy o średnicy około 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować cienko olejem i wysypać mąką
– wlać ciasto, wyrównać wierzch i ułożyć gruszki
– piec godzinę w 180 stopniach, góra/dół. Sprawdzić patyczkiem. Posypać nierafinowanym cukrem pudrem

dsc_0011

dsc_0015

dsc_0005

12 Komentarze

  1. genialne! i takie wysokie <3 na sam widok aż ślinka cieknie, połączenie gruszek i czekolady jest nieziemskie, a Ty jeszcze dodałeś buraki – nic dodać, nic ująć! samo zdrowie i to w deserze :)

Zostaw odpowiedź dla Daria Anuluj

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany