ORKISZOWA FOCACCIA Z POMIDORAMI, ROZMARYNEM, OREGANO I MIĘTĄ
weganon 21 września 2016

dsc_0068

Co zrobić na imprezową przekąskę i się nie przemęczyć? Zdecydowanie focaccie. Prosta w wykonaniu, daje wiele możliwości smakowych i wariacji składnikowych. Zawsze się udaje. Może służyć, jako samodzielne danie lub dodatek do sałatki czy być maczanką do hummusu.

Focaccia w kuchni włoskiej to płaski chleb. Ciasto podobne w składzie do pizzy. Brak tu sosów i dużej ilości składników. To w prostocie tkwi sukces. W Toskanii najczęściej wystarczy oliwa, zioła i sól. Im mniej tym lepiej. Tak też jest w tym przypadku.

Małe pomidory, zioła, sól i oliwa. Tym razem postanowiłem dodać trochę suszonej mięty. W połączeniu z pomidorami wypadła idealnie. Nadaje świeżości i niesamowitego smaku.

Już niebawem pojawi się druga odsłona tego pieczywa. Również z mąką orkiszową. Jak dla mnie ta mąka idealnie nadaje się do tego wypieku.

dsc_0073

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki orkiszowej
– 1 saszetka suchych drożdży 7 g
– około 1 szklanki ciepłej wody
– 1 łyżeczka soli morskiej + do posypania
– 1 łyżka oregano
– 1 łyżeczka suszonej mięty
– 1 łyżka drobno posiekanych listków rozmarynu
– ok. 20 małych pomidorków
– oliwa do polania

WYKONANIE:

– mąkę wymieszać z solą i drożdżami. Dodać wodę i wyrobić miękkie i elastyczne ciasto (wyrabiamy około 7-8 minut)
– ciasto włożyć do miski, przykryć folią i odstawić na 1,5 godziny. Ponownie chwilę wyrobić i rozciągnąć w formę placka na papierze do pieczenia
– pomidorki przepołowić i lekko wcisnąć w ciasto
– zioła wymieszać i posypać placek
– posypać solą i polać delikatnie oliwą
– piec w 200 stopniach około 20-25 minut

dsc_0059

dsc_0082

dsc_0076

6 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany