PRZYKŁADOWY OBIAD WEGANONA :)
weganon 12 sierpnia 2016

DSC_0092

Dostaje wiele pytań, co tak właściwie jadam na obiad. Zazwyczaj odsyłam do bloga. Znajduję się tam zakładka obiady z różnymi podziałami. Każdy znajdzie coś dla siebie. Przepisów jest tak dużo, że nie ma problemu na skompletowanie pełnego posiłku.

Postanowiłem jednak zrobić post o pełnym posiłku. Pokazać, że jest smaczny, z wielu składników, zawierający potrzebne substancje odżywcze. Klasyka każdego obiadu. Ziemniaki w formie pieczonej z zieloną pastą. Mizeria z majonezem sojowym (nie przepadam za roślinnymi śmietankami). Kotlety mielone z wielu składników.

Mamy tu spore ilości żelaza z zielonych roślin, białko z kasz i strączków, wielocukry z ryżu. Tłuszcze nienasycone z kasz oraz wiele soli mineralnych. Jest to pełnowartościowy posiłek. By ograniczyć tłuszcz kotlety i ziemniaki nie były smażone a pieczone.

Zapraszam na obiad Weganona :)

DSC_0104

SKŁADNIKI:

Kotlety:
– ½ szklanki brązowego ryżu

– ½ szklanki kaszy jęczmiennej
– ½ szklanki palone kaszy gryczanej
– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 1 słoik suszonych pomidorów w oleju (olej pozostawiamy)
– sól i pieprz do smaku
– 1 łyżeczka curry
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka tymianku
– ½ łyżeczki wędzonej papryki słodkiej
– mały pęczek natki pietruszki

Pieczone ziemniaki:
– 1 kg ziemniaków

– 3 łyżki oleju rzepakowego
– 1 łyżeczka oregano
– 1 łyżeczka soli
– 1 łyżeczka curry

Zielona pasta:
– 1 szklanka pestek słonecznika

– 3 średnie liście jarmużu
– 3 liście mangoldu (buraka liściowego)
– pęczek natki pietruszki
– pęczek koperku
– 1 starty ząbek czosnku
– sok z połowy cytryny
– sól do smaku
– oliwa

Mizeria:
– ogórki zielone

– majonez wegański (najlepszy sojowy)
– koperek

WYKONANIE:

Kotlety:
– kasz i ryż wsypać do garnka. Dodać 3 szklanki wody i ½ łyżeczki soli. Przykryć i gotować na małym ogniu przez 20 minut. Wystudzić

– soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić
– pomidory odcedzić od oleju (olej pozostawić)
– soczewice dokładnie zmiksować lub zmielić z pomidorami i natką pietruszki. Dodać kasze, ryż i pozostałe składniki. Powoli dodawać olej z pomidorów aż masa będzie wystarczająco wilgotna i nierozpadająca się w rękach. Doprawić solą i pieprzem do smaku
– formować kotlety, układać na papier do pieczenia. Piec 20-25 minut w 180 stopniach. Po wyjęciu z piekarnika są miękkie, ale już po chwili twardnieją

DSC_0077

Ziemniaki:
– ziemniaki dokładnie umyć i pokroić

– olej wymieszać z przyprawami, dodać ziemniaki i dokładnie wymieszać
– ułożyć na papierze do pieczenia. Piec do zrumienienia w 200 stopniach

DSC_0082

Zielona pasta:
– wszystkie składniki pasty dokładnie zmiksować na gładko. Dodać oliwę dla rozluźnienia masy

– ziemniaki wymieszać z pastą

DSC_0072

Mizeria:
– ogórki dokładnie umyć, pokroić w plasterki. Dodać posiekany drobno koperek i majonez

– doprawić solą i pieprzem

DSC_0076

Zasiąść do stołu i biesiadować z rodziną lub znajomymi :)

DSC_0101

10 Komentarze

  1. Ja tak pragmatycznie – jak w jednym piekarniku, na jeden obiad upiec dwie rzeczy w różnych temperaturach? Coś będzie albo zimne, albo odgrzewane :( Chyba że ktoś ma w kuchni jakąś super profesjonalną aparaturę…

    1. Nie ma profesjonalnej aparatury. Kotlety zawsze robię wcześniej. Nie widzę nic złego w odgrzewaniu w piekarniku jedzenia. Nie uznaję mikrofali.

  2. masa musi być spoista, ale nie lepiąca się do rąk. Najlepiej je piec. Nie rozwalają się wtedy. Po upieczeniu są miękkie, ale po chwili twardnieją i można je ściągać z papieru do pieczenia

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany