PIEROGI Z DYNIĄ, SOCZEWICĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI
weganon 26 sierpnia 2016

DSC_0051

Kto lubi pierogi ręka w górę :) Osobiście nie znam antypierogowców. Zawsze są wspomnieniem dzieciństwa. Kuchni mamy czy babci. Domowego ciepła. Najczęściej serwowane na Święta lub z jagodami w letnie miesiące.

Ciasto jest przeważnie takie samo. Mąka z wodą i solą. Dopiero farsze stanowią wachlarz możliwości. Na słodko czy wytrawnie. Kolorowe. Aromatyczne.

Dynia idealnie komponuje się z zieloną soczewicą i suszonymi pomidorami. Farsz jest zwarty (nie lubię takich lejących) i pełen aromatu. Z czym najlepiej smakują? Ze smażonymi listkami szałwii :)

DSC_0002

DSC_0067

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej

– około 1 szklanki gorącej wody
– 1 łyżeczka soli

Na farsz:
– 2 szklanki musu dyniowego

– 1 szklanka zielonej soczewicy
– 1 słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 300 g
– 1 łyżka oregano
– sól i pieprz do smaku
– 1 mała suszona papryczka chili
– 1 łyżeczka łagodnego curry
– 1 spora cebula

WYKONANIE:

Ciasto:
– mąkę połączyć z sola i powoli dolewać wodę. Wyrobić miękkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię i odstawić na 30 minut

– ciasto cienko wałkować i wykrawać krążki lub inne kształty

Farsz:
– dynię umyć i pokroić w średnią kostkę. Piec w 180 stopniach do miękkości. Wystudzić. Zmiksować na gładko i zużyć 2 szklanki. Resztę zamrozić do innych przepisów

– soczewicę ugotować w wodzie, odcedzić i wystudzić
– cebulę pokroić w drobną kostkę i zeszklić
– z pomidorów odlać olej (zostawić do smażenia lub do sałatek) i zmiksować z soczewicą oraz cebulą
– dodać przyprawy i dokładnie wymieszać
– na ciasto kłaść farsz, zlepiać pierogi i gotować w wodzie 4-5 minut
– odcedzić, polać oliwą i np. smażonymi listkami szałwii

DSC_0058

DSC_0070

DSC_0057

11 Komentarze

  1. diabelsko pyszne !!!! zmieszałam graham z orkiszem, lepiły się bez zarzutu i smakują wybornie <3 dziękuję za ten przepis, jest wręcz doskonały, nawet stosunek ciasta do farszu zgodził mi się co do jednego pieroga hihi;) znikają w ekspresowym tempie, mniammm…

  2. Ma zamiar zrobić pierogi z Twoim farszem, jak myślisz, będzie pasował do pierogów pieczonych drożdżowych czy raczej do gotowanych?
    Pozdrawiam

  3. Pyszne! Moja dwuletnia córka poprosiła o kolejną porcję na kolację :)
    Na pewno będę chciała zrobić je jeszcze do mrożenia, radzisz je najpierw obgotować czy mrozić na surowo?

  4. Pychotka muszą być , wypróbuję farsz bo uwielbiam dynię i suszone pomidory. Masz może jakiś sprawdzony przepis na bezglutenowe dobre ciasto puerogowe? Bo to co statnio robiłam wychodzi ciężkawe.

    1. Z ciastem bezglutenowym jest ten problem. Przeważnie jest ciężkie i kiepsko się cienko wałkuje. Ja stosuję mąkę gryczaną lub ryżową z dodatkiem mąki ziemniaczanej

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany