FRITTATA Z JARMUŻEM I BROKULIKIEM
weganon 17 sierpnia 2016

DSC_0093

To kolejna frittata na blogu. Te pyszne pieczone lub smażone placki są idealne na każda porę dnia. Bardzo sycące. Ze świeżą sałatką. Zawsze w wkładką. Grzyby, zielenina, ziemniaki czy pomidory. Najważniejsze by smakowało.

Gdy zmieszamy tofu, mąkę z ciecierzycy, płatki drożdżowe i sól kala namak to otrzymamy coś, co smakiem przypomina masę jajeczną. Zapieczona. Gdy do masy dodamy świeżego jarmużu i podgotowanych brokulików to sukces murowany.

Na wierzchu układam pokrojone pomidory. Polewam sosem pomidorowym i wcinam. Prosto, szybko i smacznie :)

DSC_0092

DSC_0096

SKŁADNIKI:

– 2 kostki naturalnego tofu po 180 g
– 1 szklanka mąki z ciecierzycy (najlepiej BESAN)
– 1,5 szklanki dowolnego niesłodzonego mleka roślinnego
– 5 łyżek nieaktywnych płatków drożdżowych
– 1,5 łyżeczki soli czarnej kala namak
– 3 spore gałązki jarmużu
– 10 gałązek brokulika
– 1 łyżeczka curry
– ½ łyżeczka kurkumy
– 2-3 pomidory (najlepsze podłużne)

WYKONANIE:

– brokuliki włożyć do wrzątku i gotować 10 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą. Drobno posiekać
– tofu dokładnie zmiksować z mlekiem. Dodać wszystkie składniki prócz jarmużu i dokładnie wymieszać
– jarmuż drobno posiekać i dodać wraz z brokulikiem do masy
– formę o wymiarach 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wlać masę a na wierzch ułożyć pokrojone w plastry pomidory
– piec 40 minut w 190 stopniach

DSC_0109

DSC_0105

DSC_0087

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany