WEGAŃSKA CAPRESE
weganon 26 lipca 2016

DSC_0072

Źródła historyczne podają, że sałatkę wymyślił pewien Włoch tuż po II wojnie światowej. Zawarł w niej kolory flagi Włoch. Inne źródła wskazują rok 1920 gdzie pojawiła się w menu restauracyjnym hotelu Quisisana. Jednak to król Egiptu Farouk w 1950 roku prosząc o coś lekkiego i świeżego dostał ja a następnie rozsławił na cały Świat.

Pochodzi z Capri położonego w rejonie Kampania. Oryginalnie składa się z bawolej mozzarelli, pomidorów i bazylii. Polana oliwą. Formy jej podania są już tak przeróżne, że nie sposób zliczyć.

Wersja roślinna ma wegańską mozzarellę w mojego przepisu. Podanie też jest inne niż klasyczne i zamiast oliwy salsa verde. Ten zestaw najbardziej mi odpowiadał. Takie sałatki są najlepsze o tej porze roku :)

DSC_0032

SKŁADNIKI:

– mozzarella wg tego przepisu
– dojrzałe pomidory
– listki świeżej bazylii
– oliwa

WYKONANIE:

– ser pokroić w plastry
– pomidora naciąć w kilku miejscach i wcisnąć w nie ser i listki bazylii
– polać oliwą
– można kilka minut schłodzić

DSC_0056

DSC_0033

DSC_0063

DSC_0032

1 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany