PIEROGI Z JAGODAMI
weganon 13 lipca 2016

DSC_0007

Sezonowość w mojej kuchni jest obowiązkowa. Gdy rozpoczynają się wakacje stragany i przydrożne kramy obfitują w mocno fioletowe korale. Nie sposób przejść obok nich obojętnie. Kuszą smakiem i zapachem. Nie mrożę ich. Stosuję terapię przedawkowania by starczyła na kolejny sezon.

Kiedy byłem dzieckiem w każde wakacje brało się łubianki lub bańki na mleko i szło w las. Najpierw sporo szło prosto do brzucha a dopiero później było zbieranie. Wychodząc z lasu wyglądało się jak straszydło.

Podróż do domu i efekt taki, że część z jagód znikała również po drodze. Co z nich było robione? Soki, naleśniki, jagodzianki i wakacyjny klasyk, czyli pierogi. Nigdy ich nie jadłem na ciepło. Poparzone usta i pobrudzone ubrania były standardem. Zawsze brałem swoją porcję i odstawiałem do wystudzenia.

W kwestii ciasta nie idę na kompromisy. Moje próby w bezglutenową wersją wyszły takie, że kit z okien jest rarytasem. Możecie mnie za to zlinczować, ale mąka pszenna z jagodami smakuje najlepiej. Do jagód dodaje trochę mąki ziemniaczanej by farsz nie wylewał się podczas gotowania. Wykończenie obowiązkowo śmietaną. Wersja wegańska to krem kokosowy lub inna roślinna śmietanka. Listki mięty uzupełniają smak.

W tym roku zrobiłem już 127 sztuk. Myślę, że spokojnie dobiję do 300 :)

DSC_0065

SKŁADNIKI:

Ciasto:
– 3 szklanki mąki pszennej

– łyżeczka soli
– gorąca woda

Farsz:
– 4 szklanki jagód

– 4 łyżki brązowego cukru
– 4 łyżki mąki ziemniaczanej

Na wierzch:
– dowolna śmietanka roślinna lub gęste mleko kokosowe

DSC_0001

WYKONANIE:

Farsz:
– jagody wymieszać z cukrem i mąką

Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą i powoli dodawać gorącą wodę. Ilość wody zależy, od jakości i wilgotności mąki

– zagnieść miękkie i elastyczne ciasto. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na pół godziny
– ciasto cienko wałkować i nakładać farsz. Gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Pozostałą część ciasta zawsze przykrywajcie wilgotną ściereczką by nie wyschło.

Wierzch:
– pierogi polać śmietanką, posypać jagodami, cukrem i listkami mięty

DSC_0005

DSC_0029

DSC_0056

6 Komentarze

    1. czasem jest w Piotr i Paweł w kartonikach. W zupełności wystarczy pełnotłuste mleko kokosowe np w puszcze

  1. Do ciasta dodaję troszkę tłuszczu – odtatnio plynny kokosowy – i ciasto jest łatwiejsze w wałkowaniu. A pierogi pachnialy kokosem… Mniam

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany