NAJŁATWIEJSZY KREM CURRRY
weganon 9 lipca 2016

DSC_0048

Chyba każdy ma takie chwile, gdy omija szerokim łukiem kuchnie. Tak. Je też czasem tak mam :) Jeść trzeba a gotowców nie lubię, bo uważam, że nie warto wydawać kasy a i smak nierzadko pozostawia wiele do życzenia.

Wtedy wrzucam wszystko, co nawinie się do gara i robię gęstą zupę krem. Kilka przypraw i gotowe. Zadziwia mnie, kiedy słyszę „Jak to możliwe by ugotować zupę bez kostki rosołowej czy mięsa” Możliwe i smak jest wyjątkowy.

Najbardziej lubię kremy z warzyw korzeniowych, strączków i dyniowatych. Są sycące, gęste i zawiesiste. Idealnie do nich pasuje curry. Wcinam z kawałkiem dobrego chleba lub makaronem. Na dobrą sprawę po 30-40 minutach mamy wspaniałą zupę i to na 2-3 dni :)

DSC_0003

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki brązowej lub zielonej soczewicy
– 2 cebule
– 2-3 średnie cukinie
– pęczek koperku
– pęczek natki
– 4-5 marchewek
– 1 puszka mleka kokosowego 400 g
– sól i pieprz do smaku
– gotowa przyprawa curry (wybierzcie tą wysokiej, jakości ze sklepów orientalnych lub zróbcie sami)

 

WYKONANIE:

– wszystkie warzywa pokroić w średnią kostkę. W garnku podgrzać 2-3 łyżki oleju i podsmażyć chwilę. Dodać soczewicę, wlać tyle wody by przykryła całość. Gotować aż soczewica będzie miękka (około 35 minut)
– na koniec dodać koper i natkę (z łodyżkami) i gotować jeszcze ok. 5 minut
– całość dokładnie zmiksować blenderem. Dodać mleko, curry (ilość jest zależna od mieszanki, jaką macie), sól i pieprz do smaku. Dokładnie wymieszać
– można wcinać z pieczywem, ryżem, makaronem. Jak kto lubi

DSC_0083

DSC_0012

DSC_0086

7 Komentarze

    1. mleko kokosowe służy podobnie jak śmietana. Zagęszcza odrobinę i nadaje smaku. Można dodać gęstego jogurtu

  1. Super przepis! Dzięki! Możesz podać przybliżona ilość curry jaka dodać na początek? Nie chce przesądzić.

    1. Tak jak pisałem to zależy od jakości. Ja mam 3 rodzaje curry. Jednego wystarczy szczypta a drugiego całą łyżkę. Dodawaj po trochu i sprawdzaj smak

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany