KLUSKI Z BOBU
weganon 20 lipca 2016

DSC_0010

Pasztety, kotlety, klopsy, pasty itd. Bób ma nieograniczone możliwości. Jego słodkawy smak i niesamowity kolor sprawia, że to moje ulubione warzywo strączkowe (no może poza soczewicą).

A jak najprościej go zrobić (nie mówię o ugotowaniu i wcinaniu z miski)? Wytworzyć z niego kluski na wzór tych śląskich. Prócz przypraw to tylko dwa składniki. Mało pracy a efekt piorunujący.

Z czym je zjadać? Ewidentnie z pesto. Ja swoje robię z pestek słonecznika, mięty, soku z cytryny, kopru, natki, czosnku i oliwy. Wszystko zmiksowane i gotowe. Zresztą bób kocha miętę, cytrynę i koper. Inaczej być nie może :)

DSC_0024

SKŁADNIKI:

– 1 kg bobu
– ¾ – 1 szklanki mąki ziemniaczanej
– łyżeczka curry
– sól do smaku
– dowolne pesto lub inny sos

WYKONANIE:

– bób ugotować do miękkości, przelać zimną wodą i wyjąć nasionka ze skórek. Dokładnie zmiksować
– dodać mąkę, curry i sól. Dokładnie wyrobić
– formować kulki, lekko spłaszczać i robić dziurkę w środku. Wrzucić kluskę na gotującą się wodę i sprawdzić czy się nie rozpada. Jeśli tak to dodać więcej mąki
– gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. Podawać z pesto lub innym wyrazistym w smaku sosem

DSC_0016

DSC_0022

DSC_0017

9 Komentarze

  1. Kluseczki mega!!!! Właśnie je zjadłam na obiad i osobiście uważam zę na drugi dzień kluseczki są jeszcze lepsze !! Kocham Twój bloog , mega pyszne jedzonko ,które zawsze się udaje !!

  2. Dziękuję za przepis – od razu wypróbowałam! Ciasto wyrobiło się pięknie, także lepienie tych klusek – sama przyjemność! :)
    Niestety w trakcie gotowania (a nie trwało dłużej niż 3 minuty) mocno się „rozpaćkały”… Po gotowaniu nie były już tak piękne, jak na Pana zdjęciach 😉 I się sklejały.
    Jest na to jakaś rada?
    Pozdrawiam!

    1. nie mam pojęcia dlaczego. Może trzeba było dodać więcej mąki? Ja je robiłem już kilka razy i nie miałem takiego problemu

  3. Właśnie szykowałam składniki na kotleciki ziołowe z bobu a tu mi niespodzianka wyskoczyła:-)) biorę się za kluski!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany