DROŻDŻOWE Z JAGODAMI
weganon 1 lipca 2016

DSC_0015

To ciasto jest propozycją dla tych, co nie lubią kleić jagodzianek. Ja czasem tam mam, że wolę ukręcić ciasto w mikserze a następnie rzucić na wierzch owoce. Po co komplikować sobie życie. Czas można wykorzystać na delektowanie się słońcem :)

Pamiętam jak w każde wakacje wyjeżdżałem do rodziny na wieś. Jednym z obowiązkowych punktów pobytu było zbieranie jagód. Kilka godzin w lesie (czasem w towarzystwie komarów) i pełne łubianki wracały do domu. Najczęściej były pierogi. Pamiętam, że wkurzały mnie, gdy gorące jagody zalewały koszulę i sikał wszędzie sok. Smak jednak rekompensował niedogodności.

Najbardziej jednak lubię połączenie jagód z ciastem drożdżowym. Stawiam je nawet przed węgierkami czy truskawkami. Te składniki są da siebie stworzone. Gdy dodamy do tego kubek ciepłego mleka ryżowego lub orzechowego to nic więcej nie potrzeba :)

DSC_0023

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej
– 1 torebka suchych drożdży 7 g
– szklanka ciepłego dowolnego mleka roślinnego
– ½ szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
– szczypta soli
– ½ łyżeczki kurkumy
– jagody 2-3 szklanki

WYKONANIE:

– mąkę wymieszać z cukrem, drożdżami, solą i kurkumą. Dodać mleko i dokładnie wyrobić kilka minut. Ciasto powinno być lekko wilgotne
– ciasto włożyć do miski, przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłem miejsce na 1,5 godziny
– ponownie wyrobić chwilę. Dno formy o wymiarach 20 na 30 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Boki wysmarować olejem i oprószyć mąka. Włożyć ciasto. Na wierzch ułożyć grubą warstwą jagody. Przykryć ciasto ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30 minut
– piec45-50 minut (do suchego patyczka) w 180 stopniach. Wystudzić i posypać nierafinowanym pudrem

DSC_0028

DSC_0005

DSC_0020

19 Komentarze

  1. Dzień dobry,
    proszę powiedzieć jak długo ciasto zachowuje świeżość? Zazwyczaj dodaję olej kokosowy własnie ze względu na przedłużenie świeżości – wilgotności.
    Pozdrawiam i gratuluję wspaniałego bloga i głowy pełnej nowych, pysznych pomysłów.

    1. Spokojnie do 3 dni. Samo ciasto pewnie dluzej, ale jagody tyle nie wytrzymają
      Bardzo dziękuje i pozdrawiam serdecznie :)

        1. szklanka mąki orkiszowej lub pszennej, pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego i 3 łyżki zimnego oleju kokosowego. Rozetrzeć w pacach i posypać ciasto :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany