DROŻDŻOWE PŁASKIE CHLEBKI
weganon 17 lipca 2016

DSC_0033

Płaskie pieczywo jest charakterystyczne dla wielu nacji. Szczególnie popularne jest w krajach arabskich. Kraje europejskie też mają swoje cuda. Przykładem są Włochy z focaccią. Uwielbiam te placki. Niewiele roboty a smak wyborny. Dodatki dowolne jak i kształt.

Te chlebki mają coś w sobie z włoskiego klasyku. Są jednak bardziej płaskie. Na wierzchu plastry pomidorów, pieczarek, oliwek i czerwonej cebuli. Ciasto wzbogacone ziołami prowansalskimi dla aromatu.

Ilość składników jest na 2 spore chlebki, ale zróbcie więcej, bo schodzą szybko :)

DSC_0015

SKŁADNIKI:

Na ciasto:
– 2 szklanki mąki orkiszowej lub pszennej

– 1 saszetka suszonych drożdży 7 g
– ciepła woda
– łyżeczka soli
– łyżka ziół prowansalskich

Dodatki:
– tu pozostawiam pełną dowolność. Każdy wie, co lubi :)

WYKONANIE:

Ciasto:
– mąkę wymieszać z solą, drożdżami i ziołami. Powoli dodawać ciepłą wodę (ilość zależy od rodzaju i wilgotności mąki) do chwili uzyskania miękkiego i elastycznego ciasta (wyrabiać około 7-8 minut)

– ciasto włożyć do miski, szczelnie przykryć folią i wstawić w ciepłe miejsce
– ponownie chwilę wyrobić. Blat lekko podsypać mąką. Ciasto podzielić na 2 lub więcej części i cienko rozwałkować (na ok. 0,5 cm). Przenieść na papier do pieczenia

Dodatki:
– warzywa lekko wcisnąć w ciasto, polać oliwą i posypać solą i suszonym oregano

– piec 30 minut w 200 stopniach

DSC_0046

DSC_0003

DSC_0025

DSC_0036

12 Komentarze

  1. Wyglądają świetnie :) Właśnie zaczynam. Postanowiłam zrobić z podwójnej ilości. Chyba mogę zamrozić już upieczone prawda?

  2. Właśnie mam mąkę orkiszową i zastanawiałam się do czego ją użyć a tu proszę Twój przepis! Jesteś moim natchnieniem 😉
    Ps.Twój blog to kopalnia wiedzy.
    Pozdrawiam.

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany