CYNAMONOWA TARTA Z TRUFLAMI I MALINAMI
weganon 28 lipca 2016

DSC_0022

Uwielbiam trufle (te słodkie i te grzybowe :) ). Ich przygotowanie jest banalnie proste. Kilka zmiksowanych składników. Coś, co zlepi całość. Dodatki smakowe i mała przystawka gotowa. Najbardziej lubię te na bazie orzechów, płatków z cynamonem i cytrusami. Nadają świeżości i przełamują słodki smak.

Uwielbiam też tarty, dlatego postanowiłem połączyć te dwa desery. Jeżeli coś się lubi to należy zdwoić te odczucia :) Cynamonowe trufle zatopione w cynamonowej czekoladzie i świeże soczyste maliny. Deser idealny na każdą porę dnia (mówię o sobie :) )

To kolejna tarta, jaką możecie spróbować. Dostępna w Trawie. Mam nadzieję, że zasmakuje tak samo jak poprzednie ciasta :)

DSC_0006

SKŁADNIKI:

Forma do tart o śr. około 30 cm w wyjmowanym spodem
Na spód:
– 1 szklanka pestek słonecznika

– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 1 szklanka orzechów ziemnych
– 2 łyżki kakao
– 1,5 szklanki namoczonych daktyli

Na trufle:
– 1 szklanka pestek słonecznika

– 1 szklanka wiórków kokosowych
– 1 szklanka orzechów ziemnych
– 3 łyżki kakao
– 1,5 szklanki namoczonych daktyli
– 1 łyżeczka cynamonu
– skórka z całej i sok z połowy cytryny

Masa czekoladowa:
– 2 czekolady 70% po 100 g

– 1 puszka mleka kokosowego (powyżej 80% kokosa i 17 % tłuszczu), wstawiona na kilka godzin do lodówki
– 3-4 łyżki syropu klonowego, daktylowego lub z agawy
– 1 łyżeczka cynamonu
– maliny

WYKONANIE:

Spód:
– słonecznik, wiórki, orzechy i kakao zmielić na drobne okruszki (robię to malakserem)

– daktyle namoczyć godzinę w wodzie. Odcedzić, ale nie odciskać wody. Ponownie zmiksować. Powinna powstać zbita i gliniasta masa, (jeśli jest sucha i krusząca się to dodać np. dowolnej konfitury lub banana)
– masą wykleić boki i dno formy

Trufle:
– słonecznik, wiórki, orzechy, cynamon i kakao zmielić na drobne okruszki (robię to malakserem)

– daktyle namoczyć godzinę w wodzie. Odcedzić, ale nie odciskać wody. Dodać skórkę i sok z cytryny. Ponownie zmiksować. Powinna powstać zbita i gliniasta masa, (jeśli jest sucha i krusząca się to dodać np. dowolnej konfitury lub banana)
– z masy formować kulki wielkości orzecha włoskiego

Masa czekoladowa:
– z puszki wyjąć tylko biała stałą część. Włożyć do garnka. Dodać syrop i podgrzać prawie do wrzenia. Dodać cynamon i połamaną czekoladę. Wymieszać do rozpuszczenia

– wylać masę na spód. Ułożyć trufle i maliny
– formę wstawić na godzinę do zamrażarki a później przechowywać w lodówce

DSC_0039

2

1

DSC_0019

5 Komentarze

  1. W każdym tego typu spodzie dajesz wiórki a do kremu mleko kokosowe. Czy smak kokosu nie jest znacznie wyczuwalny? Jeżeli jest wyczuwalny, masz pomysł, czym go zastąpić? Jest to jedyny powód, dlaczego jeszcze nie zrobiłam ciast z twojego bloga. Mam na nie wielką chęć! Pozdrawiam!

    1. wiórki można zastąpić orzechami. Nie czuć kokosa. Zamiast mleka kokosowego można użyć innego mleka roślinnego. Polecam migdałowe lub z orzechów laskowych

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany