ZIOŁOWE KOTLETY Z BOBU, SOCZEWICY I KUSKUSU
weganon 18 czerwca 2016

DSC_0135

Bób to nie tylko pasty, gotowany w wodzie czy pieczony. Jego struktura idealnie nadaje się na wszelkiego rodzaju kotlety. W towarzystwie dużej ilości koperku, dymki, oregano i tymianku. Piękny zielony kolor i aromatyczny smak.

Inne składniki to zielona soczewica i kuskus, który nadaje spoistości. Zamiast niego można dodać kaszy jaglanej. Idealne w pieczonej formie. Z dodatkiem majonezowego sosu z miętą i awokado.

Z masy można formować również burgery i po upieczeniu grillować. Można też nadziewać pierogi lub robić krokiety.

DSC_0134

SKŁADNIKI:

– ½ kg bobu
– szklanka zielonej soczewicy
– ¾ szklanki kuskusu
– szklanka pestek słonecznika
– 1 spora dymka (bez cebulki)
– 1 starty ząbek czosnku
– pęczek koperku
– łyżka oregano
– łyżka majeranku
– łyżeczka tymianku
– łyżeczka curry
– sól i pieprz do smaku

WYKONANIE:

– bób ugotować w wodzie przez 10 minut, odcedzić i przelać zimną wodą. Zmielić razem ze skórkami i dymką
– soczewicę ugotować w wodzie, odcedzić, przelać zimną wodą i zmielić
– słonecznik zmielić prawię na mąkę
– kuskus zlać ¾ szklanką wrzątku, przykryć miskę talerzem i odstawić na 10 minut
– koper drobno pokroić
– wszystkie składniki połączyć w misce, wyrobić dokładnie. Doprawić solą i pieprzem do smaku. Masę odstawić na pół godziny w chłodne miejsce
– formować kotlety, kłaść na papier do pieczenia i piec 20 minut w 180 stopniach

DSC_0154

DSC_0166

DSC_0150

DSC_0144

17 Komentarze

  1. Robiłam już dwa razy i są przepyszne! Niesamowicie aromatyczne i idealne do podania zarówno tradycyjnie (np. z ziemniaczkami) jak i w formie burgera. Dzięki za zawsze świetne przepisy :-)

  2. Witaj! Kotlety wyglądają niesamowicie apetycznie! Nie jestem weganką, jednak takie obiady często goszczę u mnie na stole. Napisz proszę czym mogę zastąpić słonecznik? Niestety, nie mogę go jeść, a często jest składnikiem Twoich kotletów. Zastanawiam się też, czy zieloną soczewicę można zastąpić np. czerwoną lub brązową? Czy w takich przepisach ma znaczenie rodzaj soczewicy, np. czarną używa się do innych przepisów niż żółtą? Pozdrawiam!

    1. Słonecznik działa jako zagęszczacz. Zamiast niego można dodać bułki tartej. Oprócz zielonej soczewicy do tego typu kotletów nadaje się również brązowa. Czerwona jest jest lepsza do zup i sosów

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany