ZIELONA PASTA I PALMIERY
weganon 23 czerwca 2016

DSC_0071

Sezon na zielone strączki w pełni. O ile bób mamy już wyrośnięty to strączki słodkiego groszku dalej można wcinać na surowo. Należę do tych, co nawet wyłuskane strąki wcinają. Zresztą zielony groszek w strąkach jest niesamowity w smaku po krótkim ugotowaniu. Z czosnkiem i cytryną idealny.

Zielona pasta powstała z przeznaczeniem do smarowania pieczywa. Jednak sporo mi jej wyszło i postanowiłem nafaszerować nią ciasto francuskie. Zwinięty w ślimaki w formie klasycznych palmierów.

Pasta ma intensywnie zielony kolor i wyrazisty smak dzięki swoim składnikom. Bazylia, koper, bób, groszek, mięta, jarmuż, cytryna i czosnek. To towarzystwo idealnie ze sobą współgra :)

DSC_0034

SKŁADNIKI:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1 kg bobu
– 2 garście zielonego groszku w strąkach
– 2 garście bazylii
– 5 gałązek kopru
– 3 gałązki jarmużu
– 10 listków mięty
– sok i skórka z 1 cytryny
– 2 spore starte ząbki czosnku
– sól i pieprz do smaku

DSC_0033

WYKONANIE:

– ciasto musi być mocno schłodzone
– bób i strąki groszku gotować 10 minut. Odcedzić i przelać zimną wodą (zachowają zielony kolor)
– wszystkie składniki dokładnie zmiksować malakserem na pastę. Doprawić solą i pieprzem do smaku
– pastę rozsmarować na całej długości ciasta na grubość kilku mm. Zwijać do środka z obu krótszych końców ciasta (utworzy się podwójny ślimak)
– ciasto owinąć w papier do pieczenia i włożyć do zamrażarki na 3 godziny. Ciasto będzie bardziej ścisłe, co ułatwi nam później krojenie
– wyjąć ciasto z zamrażarki i ostrym nożem pokroić na kromki o grubości około 0,5 – 1 cm
– układać na papierze do pieczenia. Piec do zrumienienia w 215 stopniach

DSC_0074

DSC_0037

DSC_0058

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany