WEGAŃSKIE CIASTO BOUNTY
weganon 26 czerwca 2016

DSC_0084

Nie będę się za dużo rozpisywał przy tym cieście. Jest tak proste w wykonaniu, że szkoda czasu na opowiastki. Smak niemal identyczny jak bounty (opinia znajomych). Kremowy i intensywnie kokosowy. Reasumując kokos w każdej warstwie :)

DSC_0026

SKŁADNIKI:

Na tortownicę o średnicy ok. 20 cm

Na spód:
– 1 czekolada 70% 100 g

– szklanka wiórków kokosowych
– 5 łyżek ciekłego mleka kokosowego
– 2-3 łyżki jasnego syropu z agawy

Na warstwę  środkową:
– 2 szklanki wiórków kokosowych

– 1 szklanka nerkowców
– pół szklanki roztopionego oleju kokosowego nierafinowanego
– 3-4 łyżki jasnego syropu z agawy lub tyle samo cukru kokosowego
– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego (powyżej 17% tłuszczy i 83% kokosa) 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki

Na warstwę górną:
– 1 czekolada 70% 100 g

– pół szklanki ciekłego mleka kokosowego
– 2 łyżki jasnego syropu z agawy lub cukru kokosowego
– wiórki lub płatki kokosowe do posypania

WYKONANIE:

Spód:
– podgrzać prawie do wrzenia mleko z syropem. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia

– w misce wymieszać wiórki z rozpuszczoną czekoladą.
– dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć masę i mocno ugnieść

Warstwa środkowa:
– nerkowce namoczyć w wodzie kilka godzin. Odcedzić. Zmiksować je (najlepiej w blenderze kielichowym) z olejem i syropem na gładko. Z puszki wyjąć tylko białą stałą część i dodać do składników i ponownie zmiksować

– masę z blendera wymieszać w wiórkami i wyłożyć na spód

Góra:
– podgrzać prawie do wrzenia mleko z syropem. Dodać połamaną czekoladę i wymieszać do rozpuszczenia. Wylać na białą masę i posypać wiórkami lub płatkami

– tortownicę wstawić na kilka godzin do zamrażarki a później przenieść do lodówki

DSC_0086

DSC_0007

DSC_0076

44 Komentarze

  1. Czy zamiast syropu z agawy mogę dodać syropu klonowego?
    Zamierzam zrobić na święta rodzinie i zastanawiam się czy ta zmiana nie zepsuje smaku..
    Pozdrawiam, Ania(:

    1. W gorącej wodzie wystarczy godzina, dwie. Jest konieczne, bo wtedy stają się miękkie i kremowe. Z suchych powstały by wióry

  2. Właśnie trafiłam na Twojego bloga, jestem zachwycona :)
    A bounty właśnie się chłodzi w zamrażarce …a w kolejce już kilka przepisów :)

    pozdrawiam

          1. Dzięki. Chyba przestudiuję każdy Twój przepis, ostatnio zrobiłam bliny żmudzkie i burgery buraczano-komosowe – coś wspaniałego! Świetny blog, bardzo zachęca mnie to, że „modyfikujesz” kuchnię polską (chociaż kiedyś miałam o niej wyobrażenie jako schabowy i mielony) oraz, że nie ma tu wymyślnych składników, co jest częste w przepisach weganskich – naprawdę, rewelacja, potwierdzasz to, że taki sposób jedzenia nie jest drogi i skomplikowany – warzywa, strączki i kasze! I przewaga bulwiaków. Zrobię chyba każdy przepis, naprawdę :) a znalazłam Twój blog przez to bounty. Będę czekać na nowe przepisy rownież.

            Pozdrawiam

          2. bardzo bardzo bardzo dziękuję za tak miłe słowa :)
            Blog jest tworzony dla Was i też przez Was. Chociażby przez komentarze czy wszelkie cenne uwagi.
            Serdecznie zapraszam na bloga i życzę wielu inspiracji kulinarnych :)

  3. Czy mleko musi dosłownie być stałe czy może być płynne ale schłodzone? (Mam je w lodówce od 24 i dalej jest płynne)

  4. bardzo chciałabym wypróbować ten przepis, ale nie jestem pewna co oznacza w warstwie górnej „ciekłe mleko kokosowe”?
    czy to jest ta wodnista część z puszki?

    1. Mleko pełnotłuste z puszki po włożeniu do lodówki rozwarstwia się na białą stałą część na górze i wodę kokosową na dole. Ciekłe mleko kokosowe można kupić w kartonikach lub zrobić samemu np w wiórków kokosowych (szklankę wiórków zalać 2 szklakami wrzątku, odstawić na 2 godziny. Zmiksować, odcedzić i ten płyn to mleko kokosowe płynne)

      1. ile oleju kokosowego (rozumiem, że nierafinowanego :) )? i ile kako? a może kakao zastąpić karobem? jest słodki sam w sobie więc może nie trzeba czegoś słodkiego? a jeśli trzeba… to co dodać? może być mus daktylowy? ile?

          1. pytam o zamiennik gorzkiej czekolady. powyżej napisał Pan, że można ją zastąpić olejem kokosowym i kakao… stąd pytanie o ich ilości

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany