SAŁATKA FATTOUSH I PRZEPIS NA PITY
weganon 15 czerwca 2016

DSC_0110

Tą sałatkę spotkacie w wielu krajach arabskich. Pochodzi z Libanu, ale bardzo popularna jest również w Turcji. Znakiem rozpoznawczym jest dodatek sumaku. Ciemnofioletowy proszek uzyskuje się ze sporych kłosów rosnących na sporych krzakach. W Polsce też występuje, ale nie jest jadalny.

Sumak nadaje potrawie charakterystycznego kwaskowego smaku (bardziej octowy, więc zastępowanie go cytryną jest bez sensu). Można go kupić w większości sklepów z orientalną żywnością lub w necie.

Składniki sałatki są przeróżne. Zależą od regionu i od gospodyni. Jednak podstawą są zawsze pomidory, ogórki i porwana na drobne kawałki pita. Często występuje również czerwona cebula i rzodkiewka. Ta wersja mi najbardziej odpowiada. Często zamiast liści sałaty jest drobno posiekana natka pietruszki. Szczególnie w Turcji spełnia ona rolę sałaty a nie dodatku. Sos to oliwa z czosnkiem, solą i mielonym kminem.

W tym poście jest też przepis na pity. Prosty. Po upieczeniu chlebki są twarde, ale z czasem miękną.

DSC_0083

PITY

SKŁADNIKI:

– 3 szklanki mąki pszennej
– szklanka ciepłej wody
– 1 saszetka suchych drożdży 7 g
– łyżeczka soli
– 3 łyżki oleju

WYKONANIE:

– mąkę wymieszać z drożdżami i solą. Dodać olej i wodę. Wyrabiać do chwili uzyskania gładkiego i odstającego od ręki ciasta
– włożyć do miski, przykryć szczelnie folią i odstawić w ciepłe miejsce na ok. godzinę
– piec wraz z blachą nagrzać do 230 stopni
– ciasto ponownie chwilę wyrobić i rozwałkować na grubość kilku mm. Wykrawać kółka dowolnej wielkości (ja wykrawałem o średnicy 8 cm)
– placki układać na blachę, spryskiwać wodą i piec 5 minut. Wystudzić

DSC_0130

SAŁATKA FATTOUSH

SKŁADNIKI:

– 2 spore pomidory
– 1 spory ogórek typu wąż
– 3 spore rzodkiewki
– 1 czerwona cebula
– pęczek natki pietruszki
– na sos: ¼ szklanki oliwy, 1 starty ząbek czosnku, sok z połowy cytryny
– sól do smaku
– łyżeczka sumaku lub więcej jak ktoś lubi

WYKONANIE:

– ogórka i pomidory pokroić w średnią kostkę. Rzodkiewkę w plasterki. Cebulę w piórka. Natkę drobno posiekać. Pitę porwać na kawałki. Wszystko dokładnie wymieszać
– oliwę wymieszać z sokiem z cytryny i czosnkiem. Dodać do warzyw i dokładnie wymieszać
– dodać sól do smaku i sumak. Wymieszać

DSC_0094

DSC_0086

DSC_0124

DSC_0100

6 Komentarze

  1. Zamiast pity wyszło mi coś co bardziej przypomina podpłomyki. Czy to jest kwestia za grubo rozwałkowanego ciasta? czy gdzieś indziej leży przyczyna?

    1. W saszetkach są dość powszechne w hipermarketach. Drożdże świeże też się nadadzą. Trzeba ich użyć 25 g. Zrobić najpierw zaczyn. Drożdże rozpuścić w połowie ilości ciepłej wody, pół szklanki mąki i łyżeczka cukru. Odstawić na 15 minut i połaczyć z pozostałymi składnikami

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany