MAKARON Z PASTĄ Z BOBU I AWOKADO
weganon 30 czerwca 2016

DSC_0015

Makaron z pesto to najszybsza propozycja na obiad. W czasie, kiedy gotuje się makaron robimy sos i w parę chwil mamy pyszne danie. Bez zbędnych umiejętności kulinarnych i wymyślnych sprzętów.

Każda pora roku rządzi się swoimi składnikami. Dlatego moje sosy do makaronu odzwierciedlają tą zależność. Wiosną i wczesnym latem są to dzikie zioła, bób, groszek czy kwiaty cukinii. Z dodatkiem aromatycznej mięty, soku z cytryny i czosnku. Kremowego charakteru nadaje miękkie awokado. Składnik ziarnisty to zazwyczaj pestki słonecznika lub dowolne orzechy.

Zachęcam do eksperymentowania z sosami. Czasem połączenia nawet totalnie niepasujących do siebie składników daje niesamowite efekty smakowe.

DSC_0004

SKŁADNIKI:

– 1 opakowanie makaronu spaghetti 400 g
– ½ kg bobu
– 1 miękkie awokado
– sok z 1 cytryny lub limonki
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 5 gałązek koperku
– 3 gałązki natki pietruszki
– 10 listków mięty
– 2 starte ząbki czosnku
               – sól do smaku                

WYKONANIE:

– bób gotować 10 minut, odcedzić i zalać zimną wodą
– zmiksować wszystkie składniki sosu
– ugotować makaron. Pod koniec gotowania nabrać pół szklanki wody i dodać do sosu. Będzie bardziej gładki
– wmieszać sos z makaronem

DSC_0018

DSC_0011

DSC_0005

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany