KOKOSOWO – CHAŁWOWA JAGLANKA Z KWIATAMI DZIKIEGO BZU
weganon 16 czerwca 2016

DSC_0009

Kasza jaglana nie jedno ma imię i sposobów jej przygotowania jest tak dużo, że nie sposób zliczyć. Mnie tylko cieszy, że znów jest na naszych stołach i w diecie roślinnej odgrywa tak ważne miejsce.

Można z niej robić skomplikowane dania jak i te proste. Wystarczy zalać mlekiem roślinnym dodać słodyczy i świeżych owoców czy orzechy. Śniadanie czy kolacja w takim wydaniu to czysta przyjemność. Kilka łyżek i jest się najedzonym.

Ta wersja jest odmienna od tych, co są na blogu. Mleko kokosowe, sezamowa pasta lub kawałek chałwy, kwiaty dzikiego bzu. Całość daje niepowtarzalny smak. Kremowa konsystencja. Do tego soczyste świeże owoce. Nic więcej nie potrzeba :)

DSC_0005

SKŁADNIKI:

– ½ szklanki kaszy jaglanej
– 2 szklanki płynnego mleka kokosowego
– 2 łyżki tahiny lub 50 g chałwy np. waniliowej 
– 3 baldachy kwiatów dzikiego bzu
– 2-3 łyżki syropu klonowego, daktylowego, z agawy lub innego słodziwa
– truskawki, maliny, jeżyny lub inne sezonowe owoce

WYKONANIE:

– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem na sitku. Przenieść do garnka i wlać 1 szklankę mleka kokosowego
– z baldachów oberwać same kwiatki i dodać do garnka. Przykryć i gotować na małym ogniu około 15 minut
– dodać syrop, tahinę (lub wkruszyć chałwę) i drugą szklankę mleka. Dokładnie wymieszać by nadać kremowej konsystencji
– wyłożyć do miski i udekorować owocami

DSC_0018

DSC_0010

6 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany