FRANCUSKIE CIACHA Z CYTRYNOWYM KREMEM Z TOFU
weganon 25 czerwca 2016

DSC_0040

Roślinne wersje ciasta francuskiego są powszechnie dostępne. Czasem ich składy są dziwne, ale można też dostać te lepszej jakości. Lubię to ciasto na słodko i wytrawnie. Wszelkie wytwory szybko się robi. Kilka chwil i gotowe.

Na słodko lubię w towarzystwie owoców. Najlepsze są te miękkie. Truskawki, maliny, jeżyny. Idealnie się pieką. Jeżeli współgrają ze słodkim kremem to układ idealny.

Krem można zrobić na bazie budyniu lub tak jak w tym przypadku z naturalnego tofu. Serek wzbogacony o cytrynowy sok i skórkę. Dla przełamania mdłego smaku tofu.

Formy ciasta są przeróżne. Trójkąty, wiatraczki, kwadraty czy pierożki. Każdy wybiera, co lubi. Ciasta nie smaruję niczym na wierzchu. Pamiętać trzeba tylko by było mocno zimne. Inaczej słabo się upiecze i trudno będzie z nim pracować, bo będzie się rozpływało.

DSC_0045

SKŁADNIKI:

– 1 opakowanie ciasta francuskiego
– 1 kostka naturalnego tofu 180 g
– sok i skórka z 1 cytryny
– 1-2 łyżki syropu z agawy, klonowego lub daktylowego
– truskawki lub inne sezonowe owoce

WYKONANIE:

– ciasto musi być mocno schłodzone
– tofu zmiksować ze skórką i sokiem z cytryny oraz syropem na gładko
– w ciasta wycinać dowolne kształty (mogą być takie jak na zdjęciu), kłaść na środku trochę serka i owoce
– piec do zrumienienia w 200 stopniach (około 20 minut)

DSC_0021

DSC_0042

DSC_0008

8 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany