SAŁATKA „PRZECIWSTAWNE SMAKI”
weganon 1 maja 2016
DSC_0014
Odkąd pamiętam zawsze lubiłem łączyć smaki, które się przeciwstawiały. Słodki ze słonym czy gorzki z kwaśnym. Inne konfiguracje też wchodzą w grę. Co daje taki miszmasz? Niepowtarzalne doznania smakowe.
 
Ta sałatka prezentuje pomieszanie z poplątaniem. Kwaskowe truskawki, sok z cytryny połączone z słodkim pieczonym burakiem. Ostrość rzodkiewek. Świeżość ogórka i mięty. Całość dopełniona słodko – ostrym smakiem octu balsamicznego.
 
Najlepsza jest lekko schłodzona i idealnie nadaje się na ciepłe dni. Czasem dodaję jeszcze do niej świeżego ananasa i cząstki pomarańczy lub mandarynek.

DSC_0002
SKŁADNIKI:

– 6 sporych truskawek
– 6 sporych rzodkiewek
– połowę świeżego ogórka
– 1 spory pieczony burak
– sok z połowy cytryny
– 2 łyżki octu balsamicznego
– 6 drobno posiekanych listków mięty

WYKONANIE:

– wszystkie składniki pokroić w spore kawałki
– ocet wymieszać z sokiem z cytryny i posiekaną miętą i zalać składniki. Dokładnie wymieszać
– wstawić na pół godziny do lodówki

DSC_0020

DSC_0008

DSC_0007

1 Komentarze

  1. też bardzo lubię tak lubię łączyć smaki, eksperymentować :) bardzo ciekawa sałatka! stęskniłam się już za truskawkami, więc jak tylko ją dopadnę to skomponuję taki wiosenny talerz pyszności :)

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany