PASTA Z CZERWONEJ SOCZEWICY I MŁODYCH BURAKÓW
weganon 30 maja 2016

DSC_0010

Kiedy nachodzi chęć na humus a w domu nie ma ciecierzycy lub jest nieugotowana, brak w puszce to, co zrobić?. Przygotować oszukany hummus. Zamiast ciecierzycy czerwona soczewica. Gotuje się w parę chwil. Do tego pieczone lub ugotowane młode buraki z botwinki. Reszta składników jak w klasycznym hummusie.

Pasta wylądowała na ostatnim wegeognisku z okazji 100 wegeobiadu czwartkowego. Pudło z pastą zniknęło, więc chyba smakowała :)

Zamiast czerwonej soczewicy można użyć zielonej. Ważne by nie przegotować, bo otrzymamy mazię, którą ciężko odcedzić.

DSC_0014

SKŁADNIKI:

– 2 szklanki czerwonej soczewicy
– 3 młode buraki z botwinki
– 5 łyżek tahiny
– 1 starty ząbek czosnku
– sok z 1 cytryny
– do polania oliwa
– do posypania zatar
– około 1/2 szklanki zimnej wody
– płaska łyżeczka mielonego kminu
– sól do smaku

DSC_0002

WYKONANIE:

– soczewice zalać wodą i ugotować na miękko, ale tak by się nie rozpadła na mazie (około 10-15 minut)
– odcedzić i wystudzić a następnie dokładnie zmielić w maszynce lub blenderem czy malakserem
– buraki ugotować do miękkości lub upiec w 220 stopniach w foli aluminiowej. Wystudzić i obrać. Zmiksować
– połączyć soczewicę z burakami. Dodać tahinę, sok z cytryny i czosnek. Ponownie zmiksować
– dodać kmin, sól do smaku i tyle wody by powstała pasta gęstości hummusu
– wyłożyć na talerz, polać oliwą i posypać zatarem

DSC_0030

DSC_0037

DSC_0027

5 Komentarze

  1. ale świetny przepis! na pewno przetestuję! tym bardziej, że ostatnio nowym blenderem z Morphy Richards zrobiłam sama tahini, klasyczny hummus i masło orzechowe. zobaczymy, czy Twoja pasta mi posmakuje! 😉

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany