OWSIANA KOSTKA Z RABARBAREM
weganon 20 maja 2016

Sezon rabarbarowy w pełni i trzeba z niego korzystać pełnymi garściami. Jedną z form jest zapieczony pod kruszonką. Najlepsza jest z orzechów i migdałów. W wersji ekonomicznej, ale nie gorszej jest z płatkami owsianymi z dodatkiem tłuszczu.
 
Masa rabarbarowa jest ta sama, co do lodów. Płatki owsiane wymieszałem z mąką owsianą oraz olejem kokosowym i masłem orzechowym. Dla smaku doszedł też cynamon.
 
Kostki najlepsze są po kilkugodzinnym pobycie w lodówce. Całość się nie kruszy a rabarbar nabiera smaku.

 

 

SKŁADNIKI:
 
– 2 szklanki płatków owsianych górskich lub zwykłych
– 2 szklanki mąki owsianej (można zmielić płatki)
– pół szklanki roztopionego oleju kokosowego
– 1 kopiasta łyżka masła orzechowego
– pół szklanki nierafinowanego cukru trzcinowego
– 1 porcja rabarbaru z tego przepisu
– łyżeczka cynamonu
 
 
WYKONANIE:
 
– mękę wymieszać z płatkami, cukrem i cynamonem. Dodać olej i masło. Dokładnie wymieszać składniki rękoma
– formę o wymiarach ok. 30 na 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Wyłożyć około połowę masy i dokładnie ugnieść warstwę
– piec 15 minut w 180 stopniach. Wyjąć i ostudzić
– rozsmarować masę rabarbarową a na wierzch porozrzucać resztę masy
– piec jeszcze 30 minut w tej samej temperaturze
– wyjąć i schłodzić kilka godzin w lodówce
 

 

 

 

15 Komentarze

  1. Skusiło mnie zdjęcie ciasta w kwiatach więc upiekłam. Pyszne, dziękuję za przepis :)
    Czy wiesz, że te żółte kwiatuszki na cieście ( Starzec Jakubek -Senecio jacobaea L) należą do jednych z najbardziej trujących roślin?

  2. Zawsze jak robię przepisy wegańskie z popularnych ostatnio książek bardzo średnio mi to wychodzi, zaś jak korzystam z Twojego bloga, nawet jak trzymam się lekko proporcji, to wychodzi wszystko idealnie! Zrobiłam ciasto, potwierdzam, że jest pyszne, jak również moi znajomi. Lubię gotować gdy mam wszystko na papierze co i jak, więc może czas pomyśleć nad pismem drukowanym? 😉 Pozdrawiam!

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany