JAGLANE BURGERY Z GRZYBAMI, SOCZEWICĄ I ORZECHAMI ZIEMNYMI
weganon 12 maja 2016
DSC_0035
Kiedy robi się ciepło to częściej spotykamy się w plenerze. Naszą tradycją są już grillowe spotkania i wrzucanie na ruszt, co się da. Ostatnio zauważyłem, że na rozpalonych kratkach coraz częściej pojawiają się warzywa a znikają tłuste mięcha. Świadomość rośnie i wiadomo, że odpowiednio doprawione warzywa czy owoce są nie tylko smaczne, ale nie powodują również dolegliwości gastrycznych i przysłowiowe umieranie następnego dnia.
 
Weganie nie kładą na grill tylko pokrojonej w plastry cukinie czy bakłażany. Mamy zdecydowanie więcej propozycji. Przeróżne burgery, szaszłyki, kiełbaski.
Wszystko można przygotować wcześniej i na miejscu dokonać kulinarnej rewolucji zaskakując wszystkich burgerem z soczewicy, grzybów i orzechów ziemnych z sosem majonezowym z kolendrą czy wędzonym BBQ.

DSC_0070
SKŁADNIKI:

– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– szklanka zielonej soczewicy
– szklanka niesolonych i nieprażonych orzechów ziemnych
– szklanka pestek słonecznika
– 0,5 kg pieczarek
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka słodkiej wędzonej papryki
– łyżeczka mielonej kolendry
– łyżeczka mielonego kminu
– pęczek natki pietruszki
– 1 starty ząbek czosnku

WYKONANIE:

– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem na sitku. Wlać do garnka szklankę wody, dodać kaszę i gotować na małym ogniu pod przykryciem ok. 15 minut. Wystudzić
– soczewicę ugotować do miękkości, odcedzić i wystudzić a następnie zmielić
– grzyby pokroić w kostkę. Wrzucić na patelnie z odrobiną oleju, dodać trochę soli i smażyć aż odparuje cały płyn. Wystudzić i zmielić
– orzechy i słonecznik zmielić na prawię mąkę
– wszystkie składniki wymieszać, dokładnie wyrobić. Doprawić solą i pieprzem. Odstawić do lodówki na pół godziny
– formować dowolnej wielkości burgery i piec w 180 stopniach przez 20 minut lub grillować na tacce

DSC_0030

DSC_0055

DSC_0076

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany