SAMOSY Z BATATAMI
weganon 22 kwietnia 2016
DSC_0041
Samosy to klasyczne pierogi rodem z Indii. Smażone w głębokim tłuszczu. Nadzienie głównie z ziemniaków, zielonego groszku i przypraw. Bardzo aromatyczne. Idealne z sosami lub bez nich. Są też wersje pieczone, ale ja nie uznaje w tej kwestii kompromisu. Te z piekarnika nie smakują tak.
 
Najlepsze w Warszawie zawsze były w restauracji Vega. Wielkie i bardzo aromatyczne. Jeden wystarczyłby się porządnie najeść. Pamiętam jak zawsze po zajęciach z jogi biegłem do Vegi na samosy i kotlety z fasoli :)
 
Tym razem postanowiłem trochę odczarować nadzienie. Zamiast ziemniaków dałem bataty. I to był świetny pomysł. Połączenie słodkich ziemniaków i groszku z kolendrą i przyprawami dało niesamowity farsz. Słodkawy, ale przełamany ostrością przypraw.



DSC_0029


SKŁADNIKI:

Ciasto:
                              – 3 szklanki mąki pszennej                                 
– 5 łyżek oleju rzepakowego
                                                      – łyżeczka soli                                                     
– około szklanki ciepłej wody
 
Nadzienie:
                             – 2 spore bataty                               
– szklanka mrożonego zielonego groszku
                        – łyżeczka mielonego kminu                         
– średnia cebula
                                    – łyżka garam masala                                      
– łyżeczka mielonej kolendry
                                                      – łyżka curry                                                     
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– 3 łyżki drobno posiekanej natki kolendry
                                    – sól i pieprz do smaku                                     
– 2 szklanki wody
 
 
WYKONANIE:
 
Ciasto: 
– wsypać do miski mąkę i sól. Wymieszać, dodać olej i końcami palców dokładnie go rozprowadzić w mące
– powoli dodawać wodę, ciasto powinno być elastyczne i miękkie. Wyrabiać około 8 – 10 minut, 
– zawinąć w folię i wstawić do lodówki
 
Nadzienie: 
– bataty obrać i pokroić w małą kostkę
– do garnka wlać trochę oleju i na średnim ogniu podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulę a następnie dodać kmin, curry, garam i kolendrę
– dodać bataty, groszek i dokładnie wymieszać, dodać wodę i na małym ogniu dusić około 10-15 minut (bataty powinny być miękkie, ale nie rozwalające się), nadmiar płynu odparować. Odstawić nadzienie do przestudzenia
– ciasto cienko wałkować i wykrawać krążki, nakładać nadzienie i zlepiać, a następnie zrobić falbankę, w garnku rozgrzać tłuszcz i smażyć na rumiano samosy z obu stron 
– wyłożyć na ręcznik papierowy

 

DSC_0017

DSC_0002

DSC_0034

 

2 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany