SAŁATKA „WIOSNA NA TALERZU”
weganon 20 kwietnia 2016

Mam taką przypadłość, że sałatki najczęściej jadam wiosną i latem. Wtedy są świeże zioła i warzywa. Ich smak jest najlepszy. Kilka porwanych liści sałaty, młode marchewki, cukinia, rzodkiewki, ogórki i inne soczyste składniki.
 
Do tego prosty sos z oliwy, cytryny i mięty. Kilka listków tymianku, oregano i bazylii. Dla chrupkości pestki słonecznika lub dyni. Gotowe danie w kilka chwil. Na śniadanie, kolacje czy obiad.
Poniżej moja ulubiona wczesnowiosenne propozycja. Inwencji twórczej nie ma granic. Każdy wrzuca to, co lubi :)

 

 

SKŁADNIKI:

 

– 1 mała cukinia
– 2 młode marchewki
– szklanka zielonej soczewicy
– szklanka zielonego groszku (może być mrożony)
– 3 rzodkiewki
– 1 gruszka
– listki dowolnych ziół
– sól i pieprz do smaku
– sos – 1/3 szklanki oliwy, 5 listków mięty, sok z połowy cytryny

 

WYKONANIE:

 

– soczewicę ugotować do miękkości i wystudzić
– jeśli mamy groszek mrożony to wrzucić do wrzątku na 5 minut, odcedzić i przelać zimną wodą
– marchewki pokroić na paski (obieraczką do warzyw), wrzucić d wrzątku na 5 minut, odcedzić, odsączyć z wody i wystudzić
– cukinię pokroić na paski (obieraczką do warzyw), wrzucić do wrzątku i wyjąć po minucie. Odsączyć i wystudzić
– w misce wymieszać marchew, cukinię, soczewicę, groszek, pokrojone w plastry gruszki, zioła, pokrojone rzodkiewki
– wszystkie składniki na sos zmiksować i polać składniki. Wymieszać i doprawić solą i pieprzem

 

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany