PLACKI JAGLANE Z MARCHEWKĄ I GROSZKIEM
weganon 12 kwietnia 2016

Weganon też miewa leniwe dni i wtedy idzie po najniższej linii oporu z gotowaniem. Otwiera szafki, lodówkę i szuka tzw. gotowców lub półproduktów, z których szybko coś zrobi. Nie są to jakieś wydumane dania. Ważne by były szybkie i dawały sytość na parę godzin.
Jednym z takich dań są pieczone placki z kaszy jaglanej z marchewką i groszkiem. Wiem, że ta mrożonka pasuje bardziej do mielonego i ziemniaków niż do placków. Jednak to połączenie zaskakuje. Dodatek wędzonej papryki, oregano i tymianku tylko poprawia smak tej potrawie. Do tego dobry ketchup i nic więcej nie trzeba (może być ogórek kiszony).

DSC_0026

SKŁADNIKI:

– pół szklanki suchej kaszy jaglanej
– 1 opakowanie mrożonej marchewki z groszkiem ok 500 g
– sól i pieprz do smaku
– 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
– pół łyżeczki wędzonej papryki
– łyżeczka oregano
– łyżeczka tymianku

WYKONANIE:

– kaszę przepłukać kilka razy wrzątkiem i ugotować w 1 szklance wody na małym ogniu pod przykryciem aż wchłonie wodę (ok. 15 minut). Wystudzić
– w tym samy czasie do drugiego garnka włożyć marchew z groszkiem zalać wodą i gotować do miękkości warzyw. Odcedzić i przelać zimną wodą.
– do miski włożyć wszystkie składniki i rękoma dokładnie wymieszać. Powinna powstać masa, która będzie się lepiła lekko do rąk. Doprawić do smaku solą i pieprzem
– nabierać łyżką masę (wykorzystuję łyżkę do lodów), toczyć kulkę, spłaszczać (dobrze zwilżyć dłonie) i kłaść na papier do pieczenia
– piec 20 minut w 180 stopniach. Idealne z różnymi sosami

11 Komentarze

    1. wszystkie pieczone placki czy kotlety roślinne mają to do siebie, że tuż po upieczeniu są bardzo miękkie. Wystarczy minuta i twardnieją. Spokojnie można je wtedy brać do łapek :)

  1. Spadłeś mi z nieba z tym przepisem :)) ostatnio mam odrzut od kuchni i gotowania, a te kotleciki są akurat na takie dni :) Dzięki wielkie :)) Pozdrawiam. Asia

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany