PALUSZKI GRILLOWE
weganon 30 kwietnia 2016
DSC_0032
Jedno z najczęściej zadawanych pytań. Co kładziesz na ruszt. Przecież nie kiełbasę, karkówkę czy kaszankę. Zdziwienie jest wtedy, kiedy pojawiają się roślinne burgery, pełne aromatu wędzone kiełbaski, mnóstwo warzyw, banany, awokado, szaszłyki czy chociażby takie paluszki.
 
Z sosami też nie ma problemu. Majonezowy z czosnkiem i korniszonami, BBQ, ostre pomidorowe i kolendrowe. Do tego pieczone ziemniaki lub bataty i niezliczone ilości sałatek. Jaki jest plus takiego grilla? Zero dyskomfortu trawiennego, o wiele więcej smaku. Minus? Często wszystko znika ze stołu zanim się obejrzycie :)
 
Prezentowane paluchy są szybkie w wykonaniu. Można je upiec wcześniej i zabrać do znajomych na grilla i odgrzać na ruszcie. Dzięki suszonym pomidorom i wędzonemu tofu mają intensywny smak i idealnie pasują z kiszonymi ogórkami i pomidorami. Są również idealne na zimno, co sprawia, że nadają się na pikniki.
 
DSC_0029
 
SKŁADNIKI:

– 1 kostka ok. 180 g wędzonego tofu
– 1 puszka czerwonej fasoli
– 1 szklanka pestek słonecznika
– 1 słoik suszonych pomidorów w oleju ok. 300 g
– 1 szklanka grubo posiekanej dowolnej natki (pietruszki, kolendry czy jak w tym przypadku marchwi)
– pół szklanki tartej bułki (w wersji bezglutenowej tyle samo pestek słonecznika)

WYKONANIE:

– słonecznik zmielić prawię na mąkę np. malakserem
– za pomocą blendera lub malaksera zmiksować odlane z oleju pomidory, fasolę, natkę i pokruszone tofu. Wymieszać ze słonecznikiem i tartą bułką
– masa jest na tyle aromatyczna, że jaj jej nie doprawiałem
– formować w ręku paluszki, kłaść na papier do pieczenia i piec 20 minut w 180 stopniach
– inna opcja to grillowanie już upieczonych lub wrzucenie na ruszt na tacce 

DSC_0021

DSC_0023

DSC_0011

 

 

10 Komentarze

  1. Jakie fajne i wygląda, że się nie rozpadają – nie mam odwagi kłaść na grilla rzeczy ręcznie robionych, bo zawsze to za suche, to za mokre. Zostawić chwilę na ruszcie i można wybierać spomiędzy węgli, ale Twój przepis wygląda zachęcająco

  2. Oczywiście. Jest jadalna tak tak jak liście rzodkiewki, kalarepy, brokuła, kalafiora i wielu innych zielonych liści,które zazwyczaj lądują w koszu a można z nich przygotować np. pesto

  3. – 1 szklanka grubo posiekanej dowolnej natki (pietruszki, kolendry czy jak w tym przypadku marchwi)

    natka marchwi? dobrze czytam ?

  4. Wprosiłabym się na grilla do Ciebie 😀 Ja mam zamiar piec cukinie, paprykę i młode ziemniaczki:) Zrobię jakiś mój sos czosnkowy i będzie ok:) Zaintrygowałeś mnie tymi bananami z grilla, nie pomyślałam żeby je zgrillować 😀

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany