LODY MIĘTOWO – KOLENDROWE Z CZEKOLADĄ
weganon 11 kwietnia 2016

Połączenie mięty i czekolady jest tak nierozerwalne jak marchewki z groszkiem. Zawsze mnie ciekawi, kto pierwszy wpada na takie celne pomysły. Czekoladki z miętą, koktajle czy czekoladowy budyń z miętą. Nieważne, jak ale ja jestem uzależniony od tego połączenia.
 
Jednak nie byłbym sobą gdybym nie dodał czegoś nowego. Padło na kolendrę. Z tym ziołem jest tak, że ma tyle samo zwolenników, co i przeciwników. Ja należę zdecydowanie do tych pierwszych. Nie wyobrażam sobie bez niej indyjskich dań czy burgerów. W tych lodach nadaje lekkiego posmaku. Podobnie jak skórka z limonki.
 
Bazą lodów są mrożone banany i krem kokosowy. Dojrzałe banany są na tyle słodkie, że lody nie wymagają dosładzania. Finalny produkt jest czymś pomiędzy sorbetem a lodami śmietankowymi. Idealnie smakują z wegańskim brownie, bo przecież ilość czekolady w nich jest zbyta mała (jak dla mnie :) )

 

SKŁADNIKI:
 
– 50 listków mięty
– 10 listków kolendry
– 3 średnie dojrzałe banany (pokrojone w plasterki i zamrożone)
– 1 puszka pełnotłustego mleka kokosowego 400 g wstawiona na kilka godzin do lodówki
– pół tabliczki 70% czekolady 
– skórka z 1 limonki
 
 
WYKONANIE:
 
– z puszki wyjąć białą stałą część i zmiksować z miętą, kolendrą i skórką z limonki
– dodać zamrożone banany i ponownie zmiksować na gładko
– z czekolady zrobić wiórki nożem i wmieszać w masę
– lody są gotowe zaraza po przygotowaniu. Ja wkładam pozostałą ilość do zamrażarki. Przed użyciem wstawiam na czas zmięknięcia do lodówki

3 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany