CZEKOLADOWE LODY Z BATATÓW I DAKTYLI
weganon 6 kwietnia 2016

Gdy tylko robi się ciepło to zaraz nachodzi nas ochota na lody i sorbety. Nie dziwię się, bo nie ma nic przyjemniejszego niż chłód owoców czy kremowych lodów. Pamiętam, kiedy ładnych parę lat temu koleżanka mnie zapytała czy gdzieś można kupić wegańskie lody. 
O ile sorbety były wszędzie to lodów nie było wcale. Każde zawierały mleko, śmietanę lub jajka. Pamiętam jak wtedy kombinowaliśmy. Pierwszy wytwór z mrożonych bananów i jagód okazał się produktem pośrednim między sorbetem a lodami. I tak nie było to ważne. Mieliśmy swojego małego Grycana w rękach :)
 
Z czasem składy się zmieniały jak i smaki. Piernikowe, cytrynowe, kokosowe, czekoladowe itd. Z czasem znajomi stwierdzili, że im bardziej zwariowany skład tym smaczniejsze i że weganie mają więcej rodzajów zimnych deserów niż klasyczne cukiernie. Też jestem tego zdania. Gdy sytuacja zmusza cię do poszukiwać umysł płata figle i efekty końcowe okazują się zaskakujące.
 
Bataty maja to do siebie, że są słodkie i zarazem mdłe w smaku. Zawsze przełamuje je cytrusami. By lody po zamrożeniu nie miały kryształowej struktury trzeba dodać coś kremowego i tłustego. W tym przypadku był to olej kokosowy, masło orzechowe i miksowane daktyle.
Fajnie jest dodać do tych lodów orzechy i owoce jagodowe, które nadają kwaskowego smaku. Całość polana dowolnym syropem i rozpuszczoną czekoladą powoduje, że nikt się im nie oprze.

 

SKŁADNIKI:
 
– 2 duże bataty
– 15 suszonych lub świeżych daktyli
– kopiasta łyżka masła orzechowego
– kopiasta łyżka oleju kokosowego z temperaturze pokojowej
– skórka i sok z 1 limonki lub cytryny
– łyżeczka cynamonu
– kopiasta łyżka kakao lub karobu
– orzechy i owoce do dekoracji
 
 
WYKONANIE:
 
– bataty obrać, pokroić w spore kawałki i upiec w 200 stopniach do miękkości. Wystudzić
– suszone daktyle zalać wodą na kilka godzin. Odsączyć
– za pomocą malaksera lub blendera zmiksować dokładnie wszystkie składniki
– ja nie dodawałem żadnego słodziwa, ale można użyć syropu (ja nim polewam wierzch)
– masę przełożyć do pojemnika, posypać orzechami i owocami. Wstawić na kilka godzin do zamrażarki

5 Komentarze

  1. Jak na moj smak te lody sa troche nudne. Czegos im albo brakuje moze np wiekszej ilosci kajao albo jest za duzo batatow.

Zostaw odpowiedź dla joanna Ingram Anuluj

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany Required fields are marked *