CZEKOLADOWE LODY Z BATATÓW I DAKTYLI
weganon 6 kwietnia 2016

Gdy tylko robi się ciepło to zaraz nachodzi nas ochota na lody i sorbety. Nie dziwię się, bo nie ma nic przyjemniejszego niż chłód owoców czy kremowych lodów. Pamiętam, kiedy ładnych parę lat temu koleżanka mnie zapytała czy gdzieś można kupić wegańskie lody. 
O ile sorbety były wszędzie to lodów nie było wcale. Każde zawierały mleko, śmietanę lub jajka. Pamiętam jak wtedy kombinowaliśmy. Pierwszy wytwór z mrożonych bananów i jagód okazał się produktem pośrednim między sorbetem a lodami. I tak nie było to ważne. Mieliśmy swojego małego Grycana w rękach :)
 
Z czasem składy się zmieniały jak i smaki. Piernikowe, cytrynowe, kokosowe, czekoladowe itd. Z czasem znajomi stwierdzili, że im bardziej zwariowany skład tym smaczniejsze i że weganie mają więcej rodzajów zimnych deserów niż klasyczne cukiernie. Też jestem tego zdania. Gdy sytuacja zmusza cię do poszukiwać umysł płata figle i efekty końcowe okazują się zaskakujące.
 
Bataty maja to do siebie, że są słodkie i zarazem mdłe w smaku. Zawsze przełamuje je cytrusami. By lody po zamrożeniu nie miały kryształowej struktury trzeba dodać coś kremowego i tłustego. W tym przypadku był to olej kokosowy, masło orzechowe i miksowane daktyle.
Fajnie jest dodać do tych lodów orzechy i owoce jagodowe, które nadają kwaskowego smaku. Całość polana dowolnym syropem i rozpuszczoną czekoladą powoduje, że nikt się im nie oprze.

 

SKŁADNIKI:
 
– 2 duże bataty
– 15 suszonych lub świeżych daktyli
– kopiasta łyżka masła orzechowego
– kopiasta łyżka oleju kokosowego z temperaturze pokojowej
– skórka i sok z 1 limonki lub cytryny
– łyżeczka cynamonu
– kopiasta łyżka kakao lub karobu
– orzechy i owoce do dekoracji
 
 
WYKONANIE:
 
– bataty obrać, pokroić w spore kawałki i upiec w 200 stopniach do miękkości. Wystudzić
– suszone daktyle zalać wodą na kilka godzin. Odsączyć
– za pomocą malaksera lub blendera zmiksować dokładnie wszystkie składniki
– ja nie dodawałem żadnego słodziwa, ale można użyć syropu (ja nim polewam wierzch)
– masę przełożyć do pojemnika, posypać orzechami i owocami. Wstawić na kilka godzin do zamrażarki

4 Komentarze

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany