AROMATYCZNY KREM Z ROŚLIN ŁĄKOWYCH
weganon 17 kwietnia 2016

Czasami tak bywa, że danie jest jednocześnie żywnością funkcjonalną. Co to oznacza? Taka potrawa zawiera duże ilości składników, które mają zbawienny wpływ na zdrowie. Ewidentnie takie są potrawy z ziół. Szczególnie tych dziko rosnących. 
Co je wyróżnia od tych hodowanych w doniczkach? Zdecydowanie większą ilością substancji biologicznie czynnych. A są nimi witaminy, minerały, białka, tłuszcze, flawonoidy (chociażby barwniki kwiatów czy owoców) i wiele innych.
 
Spożywając zioła dostarczamy organizmowi wielu tych cennych składników. Szczególnie jest to ważne po okresie zimowym, kiedy jest mało naturalnych roślin zielonych. Oprócz smaku dostajemy duże ilości żelaza, wapnia, olejków eterycznych, chlorofilu i innych cennych składników.
 
Co takiego powodują? Poprawiają stan naszego zdrowia. Roślinny o gorzkim smaku poprawiają pracę wątroby, więc usprawniają trawienie. Wiele zawiera naturalne śluzy, które działają łagodząco na śluzówkę żołądka czy ukł. oddechowego. Wiele z nich znacząco poprawia nasz układ odpornościowy itd.
Korzystajmy z bogactwa, jakie dała nam natura. Wszystkie zioła mamy za darmo, cały rok i smakują wyjątkowo w wielu potrawach. Przykładem może być ta zupa krem. Pełna zdrowia i smaku.
SKŁADNIKI:
 
– 3 średnie marchewki
– 1 korzeń pietruszki
– 2 średnie cebule
– 3 liście laurowe
– 4 ziarna ziela angielskiego
– po jednej garści pokrzywy, bluszczyka kurdybanka. podagrycznika, czosnaczka, szczawiu, przytulii lub innych ziół
– sól i pieprz do smaku
– łyżeczka curry
– łyżeczka garam masala
– łyżka gęstego mleka kokosowego
– dowolne płatki do zagęszczenia kremu (jaglane, owsiane, jęczmienne)
 
 
WYKONANIE:
 
– marchew i pietruszkę obrać lub dobrze umyć, pokroić w plasterki. Cebulę w piórka
– w garnku rozgrzać trochę oleju i włożyć warzywa, dodać liście laurowe i ziele angielskie. Smażyć kilka minut. Zalać 1,5 litra wody i gotować aż warzywa będą miękkie
– wyłowić liście laurowe i ziele. Dodać dokładnie umyte zioła i gotować jeszcze ok. 5 minut
– całość zmiksować dokładnie. Dodać płatki w ilości zapewniającej gęsty krem (ilość zależy od Was)
– ponownie zmiksować. Dodać curry, garam i mleko. Doprawić solą i pieprzem

Twój komentarz

Twój adres e-mail nie będzie opublikowany